Juunis kasvas import kiiremini kui eksport

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga konteinerterminal.
Muuga konteinerterminal. Foto: Mihkel Maripuu

Juunis kasvas kaupade eksport jooksevhindades 7 protsenti ja import 22 protsenti eelmise aasta juuniga võrreldes.

Enim suurenes masinate ja seadmete, transpordivahendite ning metalli ja metalltoodete sissevedu, teatas statistikaamet.

2010. aasta juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 10,2 miljardi krooni (651miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 12 miljardi krooni (764 miljoni euro) eest.

Eksport suurenes 0,6 miljardit krooni (41 miljonit eurot) ja import 2,2 miljardit krooni (138 miljonit eurot) võrreldes 2009. aasta juuniga. Kaubavahetuse puudujääk oli 1,8 miljardit krooni (113 miljonit eurot), mis oli seitse korda suurem kui eelmise aasta juunis.

Eestist eksporditi juunis enim masinaid ja seadmeid (21 protsenti Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (13 protsenti) ning puitu ja puittooteid (11 protsenti). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes kõige rohkem masinate ja seadmete ning puidu ja puittoodete eksport.

Samas vähenes oluliselt mineraalsete toodete (sealhulgas kütuste) väljavedu. Masinaid ja seadmeid ning puitu ja puittooteid eksporditi peamiselt Rootsi ja Soome, mineraalseid tooteid Lätti ja Ameerika Ühendriikidesse.

Juunis imporditi Eestisse kõige rohkem samuti masinaid ja seadmeid (22 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (16 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes enim ehk 0,9 miljardit krooni (56 miljonit eurot) masinate ja seadmete sissevedu.

Transpordivahendite ning metalli ja metalltoodete import suurenes samuti oluliselt. Masinaid ja seadmeid imporditi peamiselt Rootsist ja Soomest, transpordivahendite sisseveo kasvu mõjutas Norrast imporditud parvlaev.

Peamised sihtriigid olid juunis Soome (19 protsenti Eesti koguekspordist), Rootsi (14 protsenti) ja Venemaa (11 protsenti). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes kõige rohkem eksport samuti Rootsi, Soome ja Venemaale. Oluliselt vähenes eksport Ameerika Ühendriikidesse mineraalsete toodete väljaveo vähenemise tõttu.

Peamised riigid, kust Eestisse juunis kaupu imporditi olid Soome (16 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaa, Läti ja Rootsi (kõigi kolme riigi osatähtsus oli 11 protsenti). Enim suurenes kaupade sissevedu Rootsist.

2010. aasta I poolaastal kasvas Eesti eksport 22 protsenti ning import 20 protsenti. Läti statistikaameti teateil kasvas samal perioodil Läti eksport 23 protsenti, kuid import vaid 8 protsenti. Leedu statistikaameti andmetel kasvas Leedus kuue kuuga nii eksport kui ka import 24 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles