Rubla raputab endisi «liiduvabariike»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvalannad eile Mega kaubanduskeskuse parklas pagasnikut «laadimas».
Moskvalannad eile Mega kaubanduskeskuse parklas pagasnikut «laadimas». Foto: Scanpic

Valgevene lajatas välisvaluuta ostudele 30-protsendilise maksu ning kahekordistas intressimäärad 50 protsendi peale. Torm Vene turul on hakanud räsima ka teisi kunagise NSVLi koosseisu kuulunud maid.

Valgevene keskpanga sõnutsi kehtestati välisvaluuta ostudele maks «seetõttu, et nõudlus välisvaluuta järele on koduturul kasvanud», vahendab Financial Times.

Kõrgõzstani keskpank teatas eraviisiliste valuutavahetuspunktide sulgemisest – pärast seda, kui sommi de facto side dollariga kolmapäeval korraks kärises.

Armeenia dramm on alates novembri keskpaigast langenud dollari suhtes 17 protsenti. Riigi keskpank nimetab olukorda «hüperdevalvatsiooniks».

Valgevene rubla on tänavu dollari suhtes ühtlases joones langenud ligikaudu 15 protsenti. Eile tuli aga terav 5,5-protsendine jõnks allapoole – tulemuseks viletsaim kurss alates aastast 1998.

«Meie Venemaa järele ei torma [lubades Valgevene rublal devalveeruda], see on kategooriliselt keelatud kuna pole üleüldse selge mis Vene turul toimub ja mis seal saama hakkab,» teatas eile Valgevene riigipea Akeksandr Lukašenka.

Ühtlasi andis Lukašenka teada, et nüüdsest nõuab Valgevene Venemaalt kauplemist dollarites ja eurodes ning mitte rublades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles