Pank: Soome majandus on ohtlikus seisus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp, millest kumavad läbi 20- ja 50-eurosed rahatähed.
Soome lipp, millest kumavad läbi 20- ja 50-eurosed rahatähed. Foto: SCANPIX

Rootsi Handelsbankeni hinnangul ei ole Soome majandus sisuliselt surutises, kuid majanduse seisak püsib ja sealt on raske välja tulla, ütles panga peaökonomist Tiina Helenius Kauppalehtile.

Handelsbankeni ökonomistide hinnangul Soome sisemajanduse koguprodukt (SKP) sel aastal ei kasva ning järgmisel aastal kasvab 0,5 protsenti ja ülejärgmisel 1,5 protsenti.

Soome majandusraskused on eelkõige struktuurilised. Seetõttu on toibumine aeglane ja vaevaline, ütleb Helenius, vahendab BNS.

Panga hinnangul on Soome palgakulud liiga kõrged ja see nõrgestab firmade rentaablust. Seetõttu on töökohtade arv erasektoris vähenenud. Samuti ei ole Soome tööstustoodetel piisavalt nõudlust, see on kahandanud investeeringuid ja kapitali väärtus väheneb. Samal ajal on avaliku sektori kulud kasvanud, kui töötus suureneb ja rahvastik vananeb.

See on panga ökonomistide sõnul ohtlik areng. Ettevõtluse rentaablust tuleb parandada, et investeeringud ja töökohtade loomine saaksid taas hoo sisse. Tööstustoodangut tuleb kohandada maailma nõudluse järgi. See eeldab uusi tooteid ja investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles