Rõivas: paljud riigid vajavad Junckeri fondi abi rohkem kui Eesti

Kadri Hansalu
, Brüssel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas Euroopa Ülemkogul.
Taavi Rõivas Euroopa Ülemkogul. Foto: AFP / Scanpix

Peaminister Taavi Rõivas ütles pärast Euroopa Ülemkogu istungit, kus lepiti kokku strateegiliste investeeringute fondi loomises, et Eesti saab raha ka turutingimustel, kuid Euroopale on see fond kokkuvõttes hea.

«Eestil on Euroopas erandlikult hästi ja me saame oma projektidele rahastust ka n-ö turutingimustel, kuna meie rahandus on väga korras. Meie võimalus turult laenu või raha saada on märksa suurem kui Euroopas keskmiselt,» rääkis Rõivas. Samas ei välistanud ta, et mõne suurema projekti puhul võiks Eesti kaasta omaosaluse katmiseks erarahasid ja kasutada uue fondi abi.

Paljud analüütikud on kahelnud investeerimisfondi planeeritud 15-kordses võimenduses, kuid Rõivase sõnul tuleb usaldada oma ala spetsialiste. «Euroopa investeerimispanga peadirektor siiralt usub, et see on tehtav. See eeldab muidugi seda, et erainvestorid usuvad sellesse ja tulevad kaasa. Euroopa investeerimispank on ennegi sarnase skeemi abil raha kaasanud ja ma usun, et nad teavad väga hästi, mida nad teevad. Küllap ta oma võimenduse saab. Kas see on nüüd täpselt 15 korda, võib-olla natuke vähem, võib-olla rohkem. Mina pigem usun, et tuleb,» kirjeldas Rõivas.

Riikidepoolne fondi panustamine Rõivase sõnul täna jutuks ei olnud ning Eesti riigi raha sellesse panemist peab ta ka küllaltki ebatõenäoliseks. «Selleks peaks olema väga tugevad majanduslikud argumendid. Eesti on üks nendest ELi riikidest, kellel on reserve. Neid me investeerime vastavalt reeglitele, mis me oleme ise kehtestanud. Pigem on need väga ranged ja mitte riskialtid. See konkreetne plaan on heas mõttes riske võttev. Aga majanduses peabki kasumi teenimiseks riske võtma. Riigi reservidega me püüame pigem käituda väga konservatiivselt,» selgitas ta.

Brüsselis kogunenud Euroopa Ülemkogu kiitis heaks nn Junckeri plaani ehk Euroopa investeeringute elavdamiseks luuakse Euroopa Investeerimispanga juurde strateegiliste investeeringute fond.

Aastatel 2015-2017 loodetakse koos erainvestoritega Euroopasse investeerida 315 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles