Uus aasta jätkab trendi efektiivsema põllutehnika suunas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Me

Tehnikamüüjatele on Eesti põllumees teada kui üks uuendusmeelsemaid Euroopas, tulles kergesti kaasa innovatiivsete tehnikasaavutustega, et töid veelgi tõhusamalt korraldada. Mida toob saabuv aasta põllutehnika vallas?

Konekesko Eesti AS põllumajandusmasinate osakonna juhataja Tiit Kihulase sõnul ei ole tänavu kellelgi väga rabavaid uudiseid, kuna suured masinatootjad tahavad oma uuendusi näidata peamiselt maailma mastaapseimal põllumajandusnäitusel Agritechnica, mis toimub iga kahe aasta tagant ja sel aastal seda ei peetud.

«Küll toimuvad jooksvalt mudelivahetused iseliikuvate masinate turul seoses mootoritele esitavate heitgaasinormidega ja lisaks arenevad kiiresti arvutitel põhinevate tehnoloogiate valdkonnad, mis aitavad põllumeestel oma tegevusi paremini kaardistada,» rääkis ta.

Stokker Agri müügijuht Andres Suitsu sõnul on üleüldiseks trendiks maailmas masinate ökonoomsus ja efektiivsus, mille poole tootjad püüdlevad.

Sama kinnitas OÜ Jatiina ostujuht Jaanus Põldmaa. «Viimastel aastatel on maailma põllumajandustehnika tootjad väga palju investeerinud elektriliste ja elektrooniliste tarkvaraliste lahenduste ning erinevate GPS-süsteemide väljaarendamisesse,» sõnas ta ning selgitas, et põllumajandusmasinad muutuvad üha rohkem automatiseeritumaks ja selle kaudu muutub töö nendega lihtsamaks, mis omakorda koormab vähem töö tegijat ja suureneb tuntavalt tegevuse efektiivsus ning täpsus.

Uued lahendused

«Kõigi nende ülisuurte ja innovaatiliste kombainide, hekseldite ja traktorite kõrval, mis viimastel aastatel Eestisse on jõudnud, peaks kindlasti ära märkima järgmise põlvkonna väetisekülvikute jõudmise meie turule,» lausus Jaanus Põldmaa ja täiendas, et võrreldes eelmise põlvkonnaga on need teinud läbi väga suure muutuse, olles tunduvalt tootlikumad ja «targemad».

«Tänu uutele tehnilistele ja tarkvaralistele lahendustele on põllumehel vastavalt mullaviljakuskaartidele võimalik teha väetisekülvi väga suure täpsusega, kusjuures väetisekülvik ise sobitab end olemasolevate tingimustega nagu põllu kuju, väetise iseärasused ja isegi tuule suund,» rääkis ta.

Väderstad OÜ müügijuht Tarmo Jõemäe sõnul jõuab selle aasta lõpus Eestisse esimene iPadiga varustatud külvik.

«Enim on meil sel aastal arenenud e-teenused – külvimasinate juhtimine läbi ISOBUS-i ja iPadi ning sektsioonikontroll külvil,» nentis ta. Sektsioonikontroll külvil tähendab tema sõnul, et iga seemendit on võimalik eraldi sulgeda, mille tulemusel saab põllumees optimeerida külvatud seemnete koguseid ja vähendada ülekülvi.

Kaasaegsed Eesti põllumehed

OÜ Jatiina ostujuhi Jaanus Põldmaa tähelepanekul on tänases Euroopas raske leida nõudlikumat ja kiiremini uusi tehnoloogiaid omaks võtvat klienti kui Eesti põllumees. «Vaatamata asjaolule, et Eesti põllumajandusmasinate turg on Euroopa mastaabis väga väike, on meie põllumehed kogunud kuulsust sellega, et tellivad alati võimalikult kaasaegseid ja maksimaalse varustus-astmega masinaid,» nentis ta.

Sama täheldas Stokker Agri müügijuht Andres Suitso: «Eesti põllumehed on avatud uutele lahendustele, kuna nad saavad väga hästi aru, et paigalseis ja tänase tasemega leppimine on taandareng.»

Väderstad OÜ müügijuhi Tarmo Jõemäe sõnul räägivad müügitulemused enda eest. «Kui vaatame Väderstadi tootevalikut, siis Eestis on esindatud kõik meie tingimustesse vähegi sobivad masinad. Näiteks 2014. aastal telliti kuus uut SeedHawki otsekülvikut ning kaks täppiskülvikut Tempo, mida Eestis varem polnud,» rääkis ta.

Konekesko Eesti AS põllumajandusmasinate osakonna juhataja Tiit Kihulase tähelepanekul on Euroopa Liidu toetuste vaheaastast tulenevalt turg ühikuliselt päris palju kukkunud, kuid rahaliselt mitte niivõrd, sest müüdud masinate suurus ja seetõttu ka hind on märgatavalt kasvanud. «Samuti on suurenenud kasutatud masinate osakaal kogu müügis,» sõnas ta.

Justkui stardipakul

Vaheaasta on jätnud Stokker Agri müügijuhi Andres Suitso sõnul põllumehed mõneti äraootavale seisukohale. «Vaheaasta on mõjunud stagneeruvalt. Piltlikult öeldes on kõik kummardunud stardipakkudele ja ootavad selgust järgmiste aastate osas. Samas on endiselt soodsad finantslahendused aidanud ära hoida suurema languse,» lausus ta.  

Väderstad OÜ müügijuht Tarmo Jõemäe tõdes, et ostjaid on küll vähem, kui nad tuleb üles leida – nii suudeti ka toetuste vaheaastal müüginumbreid varasemate aastatega võrreldes sarnasel tasemel hoida.  

«Selle aasta käive jäi vast eelmise aasta tasemele, kuid põhiline müük tehti ära kevadel, sügis oli juba väga vaikne,» nentis OÜ Jatiina ostujuht Jaanus Põldmaa. Ta arvas, et järgmine aasta tuleb masinate müügi seisukohalt ülirahulik. «2015. aastat mõjutavad suuresti praegused madalad vilja ja piima hinnad. Ainult investeeringutoetused võivad pisut hoogu juurde anda,» prognoosis Jaanus Põldmaa.

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles