Põllumeeste aasta oli saagirohke, aga rahavaene

maaelu edendaja toimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo Samarüütel
Avo Samarüütel Foto: SCANPIX

Põllumehed kirjeldavad, millised olid nende jaoks lõppeva aasta suuremad õnnestumised, millega sai alt mindud ning mida ootavad nad uuelt aastalt.

Avo Samarüütel,

Männiku Piim OÜ

Ütleme nii, et väga heitlik aasta on olnud. Meil on kaks suunda – piim ja teravili. Piimaga läks kuni poolaastani hästi, aga teine pool on olnud jällegi väga negatiivne. Praegu toodame piima alla omahinna. Realistina tundub mulle, et järgmisel aastal olukord väga palju paremaks ei lähe ja tuleb lihtsalt püüda kuidagi ära elada. Teravilja poole pealt olid saagid korralikud. Saime meie ettevõtte kõigi aegade teise saagi.

Hans Kruusamägi,

Simuna Ivax OÜ

Täiesti tavaline aasta on olnud. Saagiga jäid kõik põllumehed rahule. Need, kes ei jää, tegid ilmselt ise midagi valesti, et ei saanud maksimaalset saaki. Asjaolu, et hinnad on madalad, on teada. Eelmise aastaga võrreldes on hinnad lausa katastroofiliselt all, nii et kasum ei tulnud selline, nagu eelnevalt planeeritud.

Keegi ei osanud ette prognoosida taolist olukorda ja kõik lootsid, et vahepealne hinnatase hakkab ikka tõusma. Praegu on hind kuigivõrd kerkinud, aga põllumees ei saa sügisel oodata. Mingi müük tuleb teha, et saaks pangalaenud ja muud kohustused makstud. Kui langus ka peatub, siis ma ei usu, et hinnad jõuavad niipea samale tasemele, mis need olid aasta tagasi. Aga elu läheb edasi ja vili vajab müümist.

Põllumajanduses jääb uuelt aastalt soovida ikka seda, et ei oleks mingit seataudi ja saagid tuleksid head. Ootus on seegi, et Euroopa Liidu toetustega ei tekiks tagasilööke ning teraviljahinnad hakkaksid normaliseeruma.  

Mart Timmi,

Jaagumäe talu

Aasta oli nagu kõigil põllumeestel – saagirohke, kuid rahavaene. Hea oli, et jagus päikest ning saime töödega graafikus püsida. Midagi ei ikaldunud. Halb on aga, et tarbija tahab toodangu eest vähe maksta. Me oleme üks väheseid, kellel on otseturustus ja kes proovib sealiha kõik ise ära müüa ning meid toetab ka hulgikaubandusega tegelev tütarettevõte.

Raske aja positiivsus seisneb selles, et kui on erinevaid valdkondi, siis vajadusel need toetavad üksteist. See on üks meie tugevusi. Uueks aastaks peab korrigeerima oma tegevusi ja lootma, et turud stabiliseeruksid. Eks inimene elabki nii, et loodetakse kogu aeg paremat. Lootma peab.

Guido Lindmäe FIE,

köögiviljakasvataja

Saaremaa oli sel aastal enneolematu palmisaar. Niisugust kuumust ja kuiva polnud ma oma põldudel 20 aastat näinud. Põua tõttu oli saak umbes kolmandiku võrra tavapärasest kehvem. Samal ajal on ka köögiviljahinnad maas ja keeruline on toodangut realiseerida.  

Kasvatan peamiselt kartulit, kapsast, porgandit ja peeti. Tänu sellele, et kunagi hakkasin hapukapsast tegema, tiksun ma hapukapsa varal selle aasta mööda.

Olen mõelnud, mis siin edasi saab ja mida tegema peaks, sest Vene turule loota ei saa. Mulle tundub, et nende köögiviljade osas, mida mina kasvatan, on Euroopas natuke ületootmine. Ennekõike peame turuna ikkagi oma lähiriikidega arvestama ja rohkem enda ümber vaatama. Mina ei saa tootmist nii kiiresti vähemaks tõmmata, vaid pean alternatiive otsima. Nii võib arvata, et tuleb üks muutlik aasta. Esialgu on minu jaoks põhiline küsimus, kas õnnestub tänavune saak maha müüa.

Hillar Kald,

Pärna talu

Meie tegevusalaks on mahevilja tootmine ja hobusekasvatus, nii et meil ei ole nii rasket aastat olnud kui piimatootjatel, kellele avaldas suurt mõju Vene kriis. Meil on pigem keskmine aasta olnud. Viljasaagid on head, kuid hinnad all. Hobusekasvatusega on nõnda, et kui teed normaalselt tööd, siis tuleb ka tasu.

Kui uue aasta soovidest rääkida, siis loodan, et järgmisel aastal, kui on riigikogu valimised, tuleks niisugune riigikogu, kes põllumeeste eest seisaks.

Artikkel ilmus Postimehe erilehes Maaelu Edendaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles