Eesti laenab Euroopa Investeerimispangalt 200 miljonit

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa investeerimispank EIB.
Euroopa investeerimispank EIB. Foto: EIB

Rahandusminister Maris Lauri kirjutas alla laenulepingule, millega Euroopa Investeerimispank (EIB) annab Eesti riigile 200 miljoni euro eest laenu.

Sellega saab toetada teadust ja innovatsiooni edendavaid investeeringuid, transpordiühenduste parandamist, haridussüsteemi reformi ning väike- ja keskmiste ettevõtete arengut, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja Ott Heinapuu. Samuti toetab EIB hariduse, tervishoiu ja tööalase koolituse ning tööhõive valdkondi. EIBga sõlmitud laen aitab Eestil kasutusele võtta Euroopa Liidu struktuurifondide vahendeid järgmise kuu aasta jooksul.

200 miljoni euro suurust laenu kasutatakse üksnes projektidele, mis saavad 2014.–2020. aasta eelarveperioodil heakskiidu ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava ja maaelu arengukava raames.

Euroopa Investeerimispank (EIB) on pikaajalisi laene väljastav krediidiasutus, mis kuulub Euroopa Liidu liikmesriikidele. Pank pakub pikaajalist rahastust tugevatele investeerimisprojektidele, mis aitavad saavutada Euroopa Liidu poliitikaeesmärke. Aastatel 2009–2013 andis EIB Eestis laene kokku 1,37 miljardi euro ulatuses.

Sealhulgas on Eesti riik võtnud EIBlt 2007.–2013. aasta perioodi europrojektide kaasfinantseerimiseks laenu 550 miljonit eurot, mis on kasutusse võetud ning makstakse EIB-le tagasi 2025. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles