Õiglustunne sõltub sinu enesetundest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas meie arusaamised õiglusest, oskustest ning usaldusest sõltuvad sellest, kas me tunneme end võitja või kaotajana? Hiljutine uurimus näitab, et sõltuvad küll. 

Duke'i ülikooli teadurid korraldasid eksperimendi, kus lõid veebimängu, mis imiteeris aktsiaturgu. Nad andsid katsealustele 40 senti ning võimaluse investeerida firmadesse, mille väitsid päriselt olemas olevat, vahendab Harvard Business Review

Et mäng tunduks tõesem, andsid teadurid katsealustele ka iga ettevõtte kirjelduse, varasemad aktsiahinnad ning juhised informatsiooni tõlgendamiseks. Pärast investeeringu tegemist ütlesid teadurid kolmandikule katsealustest, et nad said hakkama paremini kui 89 protsenti siiani investeerinuist. Teisele kolmandikule öeldi, et nad said hakkama kehvemini kui 89 protsenti. Ja viimasele kolmandikule ehk kontrollgrupile ei öeldud midagi. 

Seejärel vähendati võitjate sissetulekut viiendiku võrra ning kaotajate oma suurendati 25 protsendi võrra. 

Seejärel paluti mängijatel soovitada raha jagamisse muutusi - kas võitjad peaksid suurema osa oma rahast ära andma? Kui palju boonust peaksid kaotajad saama?

Nagu arvata, siis võitjad ei pooldanud raha äraandmist. Ent kaotajatest ei saanud sotsialiste - enamik neist oli oma tulemusega rahul. Need, kellele tulemusi ei öeldud, kippusid olema võitjate poolel.

Seejärel paluti neil hinnata mängu õiglust - võitjad leidsid palju suurema tõenäosusega, et mäng on õiglane ja sinnapoole kaldus ka kontrollgrupp. 

Teadurid tegid teisegi eksperimendi, kus palusid inimestel hinnata teiste maksuettepanekuid. Need, kes tahtsid piirata vara ümberjaotamist, tundusid vähem kallutatuna. 

See pani teadurid uskuma, et meie õiglustunne ei sõltu sellest, kas me võidame või kaotame, vaid sellest, mismoodi me end tunneme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles