S&P kinnitas Eesti reitingu tasemel AA-, stabiilse väljavaatega

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Standard & Poor's (S&P) kinnitas eile Eesti riigi pika-ajalise krediidireitingu tasemel AA- ja lühiajalise tasemel A-1+, stabiilse väljavaatega.

S&P teatas, et ootab Eesti majanduskasvu tugevnemist võrreldes suhteliselt nõrga 2013. aastaga. «Tugev riigirahandus ja efektiivne valitsemine on endiselt tugevaimad küljed, kaaludes üles suhteliselt madala sisemajanduse kogutoodangu (SKT) elaniku kohta,» märkis agentuur.

Agentuur tõstis ka Eesti majanduskasvu prognoosi, oodates nüüd keskmist SKT tõusu 2,7 protsenti aastatel 2014-2017. «Sisemaine nõudlus, eriti eratarbimine annab tõenäoliselt kaalukaima panuse. 2016. aastal, kui väliskeskkond paraneb, ootame positiivset panust SKT tõusu netoekspordilt,» teatas S&P.

Kõrge emigratsiooni tase on mõjutanud palgakasvu, põhjustades tööjõukulude produktiivsusest kiirema kasvu, märkis S&P. «Ehkki see võib olla risk Eesti konkurentsivõimele välisturul, usume et siiski on piisavalt ruumi palkade muutmiseks enne kui see hakkab mõjutama äriettevõtete kasumlikkust. Ühtlasi märgime, et palgad võivad muutuda mõlemas suunas, nagu nad varemgi on teinud, peegeldades Eesti tööturu paindlikkust.»

Suurematest majanduskasvu ohustajatest märgib S&P ära samad riskitegurid mis teisedki analüütikud, nagu Venemaa majanduse nõrk seis, Soome majanduse taastumise edasilükkumine ja üleüldine geopoliitiline määramatus. Küll aga lisab agentuur, et majandussuhetes Venemaaga on Eesti ettevõtted ennegi kaubandussanktsioone tunda saanud ning omandanud seetõttu ka kogemusi, kuidas teistele turgudele ümber orienteeruda. Samuti on Venemaa osakaal 10 protsenti Eesti väliskaubanduses S&P arvates ülehinnatud mõjuga, sest suur osa sellest on re-eksport.

S&P annab Eestile stabiilse väljavaate, mis peegeldab agentuuri usku Eesti majanduse tasapisi paranevasse seisu ja vaid tagasihoidlikke väliseid mõjureid.

Parema reitingu saamiseks tuleks Eesti sissetulekute tasemel jõuda ent eurotsooni keskmisele lähemale, majandusel näidata väiksemat volatiilsust nii kasvu kui ka inflatsiooni koha pealt ning demonstreerida pikema-ajalist vähest sõltuvust välisfinantseeringutest. Samas laenurahaga ülesköetud kasvu naasmine koos kiirelt tõusvate palkade ja sellest tuleneva konkurentsivõime kaotuse ning välisfinantseerimisest suurema sõltuvusega viiks Eesti reitingu langetamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles