Volitatud ettevõtjatele avatakse piiriületuseks eraldi järjekord

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula piiripunkti avamine
Koidula piiripunkti avamine Foto: SCANPIX

Reedel jõustub riigipiiriseaduse muudatus, millega luuakse vastavalt sertifitseeritud ettevõtjatele võimalus broneerida kõigis Eesti piiripunktides piiriületus eraldi järjekorras.

Maksu- ja tolliameti (MTA) tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul annab seadusemuudatusega loodav volitatud ettevõtjate ehk AEO-de (Authorised Economic Operator) järjekord võimaluse broneerida optimaalseim piiriületuse aeg. «AEO järjekorra kasutamiseks avatakse AEO-le vastav konto elektroonses järjekorrasüsteemis. Selle konto abil saavad ettevõtjad kasutada piiriületusel eraldi järjekorda,» selgitas Koidu ameti teates.

Nimekirja kuulumiseks peab ettevõte vastama teatavatele kriteeriumidele, olema tolli jaoks madala riskiga ettevõte ning volitatud ettevõtja sertifikaat antakse ettevõttele pärast tema tausta ja äritegevuse põhjalikku kontrolli. Eestis on praegu 24 AEO-d, mis vabastati tänu nende staatusele selle aasta jooksul tollikontrollist 1455 korral.

Prioriteetne elektroonne järjekord on Euroopas ainulaadne lahendus. «Kui mujal on AEO-dele piiriületuseks füüsiliselt eraldatud radasid, siis meie e-järjekord võimaldab sujuvat eelisjärjekorda, mitte lihtsalt natuke lühemat järjekorda. Ettevõte saab eraldi AEO-de järjekorra kaudu logistikat senisest oluliselt täpsemini korraldada,» lisas Koidu.

Uus IT-lahendus hakkas tööle eelmise aasta lõpus. Alates sellest on olnud võimalik pakkuda AEO staatusega ettevõtjatele oluliselt käegakatsutavamaid eeliseid võrreldes teiste ettevõtetega. «Näiteks teatud tingimustel tollikontrollist vabastamine, tagatissumma vähendamine ja eeliskohtlemine teeninduskohtades. Seeläbi muutub tollivormistus kiiremaks ning ettevõtjad saavutavad ka reaalse rahalise kokkuhoiu,» ütles Koidu.

«2016. aastal rakendub ka Euroopa Liidus uus tolliseadustik, mis näeb AEO-dele ette senisest suuremaid soodustusi seoses tolliformaalsustega. Kõige suurem võit tuleb muudatustest tagatissummade arvutamise metoodikas, mis hakkab lähtuma ainult ettevõtja usaldusväärsusest. Ettevõtetele, kes ei ole AEO-d, võivad tagatissummad pärast uue tolliseadustiku rakendumist tõusta. Lisaks saab AEOdel olema oluliselt lihtsam taotleda erinevaid tolliotsuseid,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles