Soome Pank: Soome majandus on nii tänavu kui ka järgmisel aastal languses

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõvikujud Soome Panga peamaja ees Helsingis.
Lõvikujud Soome Panga peamaja ees Helsingis. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Soome Panga tänavu avaldatud majandusprognoosi kohaselt väheneb Soome sisemajanduse kogutoodang (SKT) sel aastal 0,1 ja järgmisel 0,2 protsenti.

«Soome majanduse lähiaastate väljavaated on jätkuvalt nõrgenenud,» teatas riigi keskpank täna. Siiski ootab Soome Pank, et nelja aasta pikkune langusperiood lõpeb 2016. aastal, mil SKT kasvab ühe protsendi võrra.

Panga teatel on nii pikalt jätkunud langusperiood kui ka sellele järgnev vaevaline kasv enneolematu Soome ajaloos.

Majanduse väljavaateid võivad veelgi halvendada geopoliitilised pinged, samas kui nafta hinna langus ja euro odavnemine võivad taas majanduse seisu parandada, nentis pank.

Pank ennustas ka kehva majandusseisu peegeldumist tööturul, kus töötuse määr püsib sel ja tuleval aastal mõlemal endiselt 8,5 protsendi juures. Samuti ei ole oodata majapidamiste ostujõu kasvu enne kui 2016. aastal.

Investeeringud tootmisesse hakkavad ettevaatlikult kasvama, ehkki nõudlus on nõrk ja mitmes sektoris on üsna palju ülearust tootmismahtu. Ehitusturgu hoiavad elus remonditööd ja rendieluasemete ehitus.

Nõrk majanduskasv hoiab ka riigivõlga märkimisväärsel tasemel ja kasvutendentsis, tõdes Soome Pank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles