Saabi brändi on napsamas Mahindra

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mudel XUV 500 koosteliinil Mahindra & Mahindra tehases Chakani linnas Indias.
Mudel XUV 500 koosteliinil Mahindra & Mahindra tehases Chakani linnas Indias. Foto: VivekK Prakash / Reuters

India miljardär Anand Mahindra on lähedal kauaoodatud diilile osta üles lagunenud Rootsi autotootja Saabi «jäänused». Magnaat on pikemat aega janunenud luksusliku automargi järele, et anda oma firmale korralik kiirendus.

Mahindra autofirma Mahindra & Mahindra on müügimahult India juhtiv maasturitootja. Nagu nähtub Rootsi kohtudokumentidest, mille Financial Times läbi on lugenud, kavatseb Mahindra & Mahindra omandada enamusosaluse ettevõttes, millele Saabi bränd kuulub.

Andunud fännide meelehärmiks läks Saab 2011. aastal finantsraskuste tõttu hingusele. Mingil põhjusel valitses avalik arvamus, et Saabidest olid peamiselt sisse võetud keskkonnateadlikud liberaalid ja raamatukoidest ülikooliprofessorid.

2012. aastal päästis grupi National Electric Vehicle Sweden – NEVS. Tegemist on Hongkongist juhitud ja hiinlaste osalusega firmaga.

Teel Saabi brändi omandamise suunas tahab Mahindra enamusosalust NEVSis, näitavad Rootsi kohtudokumendid. Mahindra keeldus kommentaaridest.

Mullu ütles Mahindra Financial Timesile nii: «Me vajame brände, sest brändid on asi, mida ei saa ehitada, kui sa tahad vähemalt globaalselt kasvada – see võib võtta terve elu, aga meil on kiire.»

Üldiselt jääb mulje, et Mahindra tahab tulla turule «ülemise otsa» maasturiga, olles näinud, millist kasumit sellised masinad kühveldavad näiteks Porschele ja Audile. Seega võib põhimõtteliselt kujutada ette, et mingil hetkel astub ta rahva ette luksmaasturiga Saab.

Häda on selles, et augustis palus NEVS pankrotikaitset ning lennukifirma Saab jättis nad ilma õigusest neid nelja tähte autode külge kleepida. Nüüd usub NEVS, et uus omanik aitab brändi tagasi saada.

Rootsi ringkonnakohus peaks sel nädalal otsustama, kas NEVSi pankrotikaitset pikendadakse eesmärgiga anda neile võimalus Mahindraga käed lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles