ER endine omanik: teenisime Eesti investeeringu kolmekordselt tagasi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus aastast 2000: Henry Posner III (vasakul) ja tema Eesti partner Guido Sammelselg Tallinnas enne Eesti raudtee erastamist.
Fotomeenutus aastast 2000: Henry Posner III (vasakul) ja tema Eesti partner Guido Sammelselg Tallinnas enne Eesti raudtee erastamist. Foto: Egert Kamenik

Eesti Raudtee (ER) üks eksomanikke, Railroad Development Corp juht Henry Posner III rääkis USA ajalehele Tribune-Review, et teenis omal ajal Eestisse investeeritud summa kolmekordselt tagasi.

«Poliitika sundis meid raudteed viie aasta pärast 2007. aastal valitsusele tagasi müüma,» vastas Posner ajakirjaniku küsimusele, et mis siis ikkagi Eestis juhtus. «Põhjus miks Eesti meie kallale tuli, oli oletatavalt see, et olime monopol, ning eelmine valitsus, kes meile raudtee müüs, ebaõnnestus Eesti rahvast teenides, sest ei suutnud aru saada, et me olime monopol ja meil polnud piisavalt ranget järelevalvet.»

«Nad tegid meile vägagi selgeks, et me pole rohkem teretulnud, ja seepärast tegime kokkuleppe. Teenisime korraliku kasumi, kolmekordistades oma investeeringu viie aastaga,» lisas Posner.

Ajaleht küsis ka, et mida Posner rääkis septembris Vene raudtee juhi Vladimir Jakuniniga Berliinis kohtudes.

«Ma olen võtnud eesmärgiks tunda raudteeäriga seotud inimesi paljudes riikides, eriti Venemaal, sest neil seal on üks maailma tähtsamaid raudteevõrgustikke. Samuti olime osa Vene raudtee lähiringist aastatel 2001-2007 Eestis olles. See on nii mulle isiklikult huvitav kui ka äri. Poliitika sinna võrrandisse eriti ei mahu,» vastas Posner.

Kas avastasite Venemaal ka uusi investeerimisvõimalusi? «Meil pole äriplaane Venemaal. Tegelikult, viimasel ajal on näha, et Venemaa levitab oma haaret Euroopas. Näiteks on Venemaa Prantsuse kaubavedudes suurinvestor ja ma usun, et Venemaal saab olema Euroopas rohkem mõju kui minevikus,» ütles Posner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles