Poliitiline maavärin Kreekas raputas maailma turge

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syriza toetajad Ateenas.
Syriza toetajad Ateenas. Foto: SCANPIX

Eile hakkas taas purskama Kreeka poliitiline vulkaan, tekitades Ateena börsil suurima kukkumise alates 1980ndatest aasatest ning pannes värisema maailma turud.

S&P 500 pudenes peatselt pärast avanemist terve protsendi jagu, euroala ettevõtete EuroStoxx indeks oli aga õhtuse seisuga tulnud alla 2,5 protsendi jagu. Kõik kirjeldatu sai alguse peaminister Antonis Samarase poolt väljakuulutatud varajastest presidendivalimistest, kirjutab Financial Times.

Kui Samarase kandidaat ei võida, võivad tulla varajased parlamendivalimised. Investorid kardavad, et tulemuseks oleks vasakradikaalse Syriza võimuletulek. Selline asjade käik aga seaks taas küsimärgi alla Kreeka koha euroalas. Nimelt tahab Syriza uuesti läbi vaadata Kreeka riigivõla ning tõsta jõuliselt avalikke kulutusi – mis tähendaks nugade peale minekut kreeditoridega.

«Kuue järgmise nädala jooksul võib Kreeka kujuneda globaalturgude jaoks tähtsamaks, kui Vene-Ukraina konflikt aastal 2014,» ütles Renaissance Capitali peaanalüütik Charles Robertson. «Syriza võimalik valimisvõit võib sundida euroala valima eelarveliidu (Kreeka võla korstnassekirjutamise) või esimese riigi väljumise vahel eurotsoonist.»

Syriza võitis mais Euroopa Parlamendi valimised Kreekas. Novembris leidis Londonis aset erakonna kohtumine investoritega. Nagu nähtus koosolekul osalenud Capital Groupi analüütiku lekkinud märkmetest, olid partei plaanid Kreeka jaoks «hullemad kui kommunism». Koosolekul osalenud Syriza liikmed tahtsid «kõik Kreekas maha müüa», kirjutas analüütik.

Euroopa majandusvolinik Pierre Moscovici ütles, et ta oli Samarasega enne varajaste presidendivalimiste väljakuulutamist vestelnud ning usub, et viimasel on olukord kontrolli all. «Mulle tundub, et turud peaksid tundma end turvalisemalt, kui täna hommikul selgus,» ütles Moscovici pärast eilset rahandusministrite kohtumist Brüsselis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles