Nafta hind ei tõuse niipea

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta hind.
Nafta hind. Illustratsioon: Allikas: ICE

Sügisel toimunud nafta suurejooneline odavnemine viie aasta madalaimale tasemele pole ajutine, mistõttu on analüüsikeskused hakanud üle vaatama järgmiste aastate majandusprognoose ning naftakompaniide ja naftatööstusega seotud ettevõtete lähiaastate investeerimisplaane.

Üks esimesi tagasilööke tuli üllatuslikult üsna lähedalt. Põlevkiviõli tootja VKG teatas eelmisel nädalal, et sulgeb kaks õlitehast. Tõsi, selle põhjuseks nimetas ettevõte lisaks nafta hinna langusele põlevkivi, mille eest VKG peab Eesti Energiale liiga kõrget hinda maksma.

Esmaspäeval teatas USA suuruselt kolmas naftatootja ConocoPhillips esimesena suurtest naftahiidudest, et vähendab järgmisel aastal kulutusi uute nafta- ja gaasimaardlate uurimisteks viiendiku võrra, 13,5 miljardi dollarini. See tähendab, et ka naftakompaniid võtavad tasapisi teadmiseks, et nafta madal hind on tulnud, et jääda (vähemalt mõneks aastaks).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles