Madal raua hind ajas Põhjamaade kaevandusfirma Northland pankrotti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunisvaara rauakaevandus Rootsis.
Kaunisvaara rauakaevandus Rootsis. Foto: Northland Resources

Rootsis rauda kaevandanud ja Soome rauakaevanduse rajamise plaani pidanud Northland Resources teatas eile, et nii Luksemburgis registreeritud emaettevõte kui ka Põhjamaades registreeritud tütarfirmad on esitanud pankrotiavalduse. Northland põhjendas otsust dramaatiliselt langenud raua hinnaga.

«Ettevõte ja selle töötajad on teinud muljetavaldavat tööd professionaalse ja modernse kaevandustegevuse arendamisel. Sestap on kurb tõdeda, et dramaatiline kukkumine raua hinnas sel aastal on teinud võimatuks leida edasist rahastust, mis oli tegevuse jätkamise eeldus,» ütles juhatuse esimees Olav Fjell.

Soome rahvusringhäälingu Yle teatel oleks raua hind ettevõtte käigushoidmiseks ja miljardiliste investeeringute äratasumiseks pidanud olema vähemalt tasemel 110 USA dollarit tonn. Sellest tasemest vajus raua hind aga läbi ammu ning on praegu 70 euro lähedal.

Rootsis Pajala vallas opereeris Northland Kaunisvaara kaevandust. Kaevandus pandi kinni juba oktoobris ja selle 250 töötajat koondati. Pajala vald on üritanud leida kaevandusele tegevuse jätkajat, kuid siiani tulutult.

Soomes oli Northlandil samuti kaevandusprojekt nimega Hannukainen, see asus Kolari suusakeskuse lähedal Lapimaal.

5. detsembrist on peatatud kauplemine Northlandi aktsiate ja võlakirjadega. Northlandi aktsia on noteeritud Oslo, Stockholmi ja Frankfurdi alternatiivbörsidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles