Asjatundjad: Vene Türgi gaasitoruplaan on šõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladmir Putini teatavaks tehtud plaan ehitada South Streami asemel gaasitoru Türki ja hakata sealtkaudu Euroopat gaasiga varustama pälvib tõsist kriitikat asjatundjatelt, kes nimetavad seda mitte majandusprojektiks, vaid pigem šõuks, kirjutab Bloomberg News.

Türgi Bilkenti ülikooli energiaekspert Necdet Pamir nimetas seda plaani täiesti ebareaalseks. Euroopas väheneb gaasi tarbimine, pealegi ei taha Euroopa Liit Venemaaga Ukraina kriisi pärast uusi kokkuleppeid sõlmida ja püüab gaasi leida mujalt. Venemaa gaasitoru kavandatakse tohutu suur, millest Türgi vajadus moodustab ainult neljandiku. Ülejäänu tahetakse Kreeka kaudu müüa Euoopasse, kus selleks aga piisavat nõudlust ei ole, vahendab BNS.

Oxfordi energiauuringute instituudi teadur Simo Pirani nimetas Venemaa gaasitoruplaani liiga auahneks, kuigi Putin oli seda kutsunud täiesti reaalseks.

Kõhkleval seisukohal oli ka Türgi energeetikaminister Taner Yilmaz, kelle sõnul Türgi ei taha jääda EL-i ja Venemaa vahelise tüli osapooleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles