Ümarlaud: advokaatide reklaamikeeld on Euroopa õigusruumis relikt

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Advokaatide tegevuse absoluutne reklaamikeeld ei ole ettevõtlusvabaduse piiranguna tänases Euroopa õigusruumis enam enesestmõistetav, ütles vandeadvokaat Rando Antsmäe oma ettekandes täna Tallinnas toimunud esinduslikul rahvusvahelisel õigusalasel ümarlaual.

Antsmäe sõnul on advokaadi reklaamikeelu teema eriti oluline põhjusel, et õigusteenust võivad Eestis peale advokaatide osutada ka teised õigusturul tegutsevad ettevõtjad.

«Advokaatidele kehtivad praegu suures osas reklaamipiirangud, et mitte öelda absoluutne reklaamikeeld, kuid reklaamikeeldu ei ole kehtestatud mitteadvokaatidest õigusteenuse osutajatele,» ütles Antsmäe..

«Seega on olemas vajadus ettevõtlusvabaduse piirangute vähendamise järele ning seetõttu on justiitsministeeriumis ette valmistatud seadusemuudatus asjakohane,» rõhutas Antsmäe.

Justiitsministeeriumis ette valmistatud majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse eelnõu järgi saavad advokaadid, õiguse oma tegevuse reklaamimiseks. Advokaadil oleks lubatud oma tegevust reklaamida tingimusel, et reklaam sisaldab üldist teavet kutsetegevuse vormi ja sisu kohta või siis reklaami eesmärk ei ole saavutada lepingu sõlmimist üksikjuhtumi korral.

Eelnõu seletuskirjas seisab, et vastavalt Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivile Euroopa Ühenduse teenuste kohta siseturul ei ole advokaatide ja patendivolinike reklaami täielik keelamine lubatav, mistõttu tuleb reklaamiseaduse vastav säte kehtetuks tunnistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles