Ragn-Sells kaebab KIKi 1,1 miljonilise tagasinõude kohtusse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn Sellsi prügiveoauto.
Ragn Sellsi prügiveoauto. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ragn-Sells kavatseb kohtus vaidlustada keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) biojäätmete taaskasutuseks ja töötlemiseks eraldatud 1,1 miljoni euro tagasinõude.

Ragn-Sells sai täna kätte KIKi vaideotsuse mitte rahuldada vaiet tagasinõudele, teatas ettevõte. «Vaideotsuse aluseks on KIKi väide nagu oleks Ragn-Sells algusest peale soovinud viia KIKi eksitusse ning esitanud toetuse saamiseks valeandmeid. Ragn-Sells on jäätmeturul laitmatu renomeega ettevõte, kes ei ole oma tegevusega andnud alust selliste järelduste tegemiseks. Selline süüdistus on pretsedenditu,» ütles Ragn-Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna.

«Meile jääb arusaamatuks, miks KIK ei suuda ega soovi mõista, et turusituatsioon toetuse taotlemise ajal ja praegu on oluliselt muutunud. Sellises olukorras ei saa lugeda toetuse tagasinõudmist põhjendatuks,» lisas Vääna.

 Ragn-Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna sõnul tegi Ragn-Sells kõik, et saavutada KIKiga mõlemaid osapooli rahuldav mõistlik lahendus. «Oleme korduvalt kutsunud KIKi ametnikke läbirääkimistelaua taha, lisaks kaasasime eksperte ning palusime erapooletu lepitaja abi. Kahjuks on KIK algusest peale lähtunud oletustest, mitte faktidest ja võtnud jäiga seisukoha, mistõttu oleme täna sunnitud pöörduma kohtu poole, et saada erapooletu hinnang KIKi nõude seaduslikkusele,» märkis Vääna.

2010. aastal sai Ragn-Sells KIKilt 1,1 miljonit eurot, millega toetati jäätmekäitluskeskuse ehitust, kus plaaniti toota biojäätmetest mulda ja täitepinnast. Biojäätmete põletamise riigidotatsioonide tõttu vähenes aga märkimisväärselt Ragn-Sellsi jäätmekäitluskeskuse peamise tooraine — liigiti kogutud biojäätmete — maht.

Ettevõtte teatel oli paar aastat hiljem selge, et muutunud turuolukorra tõttu ei ole majanduslikult otstarbekas biojäätmetest kvaliteetmulda toota, küll aga vähemkvaliteetset täitepinnast. Seetõttu esitas Ragn-Sells KIKile taotluse muuta projekti eesmärki.

«Ragn-Sells  on  teinud kõik endast oleneva, et  täita kõiki toetuse saamisega seotud nõudeid. Ettenägematu turuolukord sunnib aga seatud prioriteete muutma,» ütles Vääna. «Me ei süüdista selles kedagi, vaid reageerisime uuele turusituatsioonile. Võtsime ise KIKiga ühendust kolm aastat enne projekti ametlikku lõppu ning andsime olukorrast teada. Samuti esitasime KIKile taotluse projekti eesmärgi kohandamiseks turuolukorrale vastavaks, mis lubas jätkuvalt suunata suurima osa jäätmetest põletamise asemel tunduvalt keskkonnasõbralikumasse taaskasutusse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles