Vene asevälisminister: USA sanktsioonide alt väljumiseks kulub aastaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Rjabkov.
Sergei Rjabkov. Foto: SCANPIX

USA sanktsioonidest tingitud olukorrast väljumine kestab hulga aastaid, prognoosib Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov.

«Praeguse mitmekihilise sanktsioonirežiimi foonil endast väikest episoodi kujutanud Jackson-Vaniku paranduse kaotamiseks kulus 40 aastat,» ütles diplomaat riigiduumas Vene-USA suhete teemalisel kuulamisel, vahendab BNS.

«Kas praegune seis jääb kestma, kas ajaloolased hakkavad seda hiljem käsitlema teise külma sõjana, see sõltub täielikult USAst,» ütles Rjabkov.

Tema hinnangul käitub Moskva selles olukorras tasakaalukalt.

«Mei ei ilmuta närvilisust, püüame tegutseda kaalutletult, ise me kontakte ei katkesta, meie vastumeetmed kannavad läbimõeldud, kaalutletud, tasakaalustatud iseloomu,» ütles välisminister Sergei Lavrovi asetäitja.

USA kongress võttis 1984. aastal vastu nn Jackson-Vaniku paranduse eesmärgiga piirata USA kaubandust riikidega, kus ei olnud turumajandust. Toona laiendati seda Nõukogude Liidule lisaks turumajanduse puudumisele veel inimõiguste mitteaustamise põhjusel. Konkreetsemalt oli Ühendriikide seadusandjatele pinnuks silmas see, et Nõukogude Liit rikkus juutide õigust emigreeruda.

Washington tühistas Jackson-Vaniku piirangu 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles