General Motors veereb tagasi turule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Mullu Ameerika ja Kanada maksumaksjate poolt päästetud USA «riiklik» autofirma General Motors andis sisse avaliku aktsiaemissiooni avalduse.


GM ütles, et aktsiate arv ja hinnad ei ole veel paigas. Üldiselt arvatakse, et IPO tuleb üks ajaloo suurimaid. Lähedalseisvate allikate sõnutsi võib lihtaktsiate müügist sisse tulla 12-16 miljardit dollarit, esialgu läheb müüki ligikaudu viiendik firmast.

Ühtlasi peaks GM müüma ligikaudu 3 miljardi dollari väärtuses vahetusvõlakirju ehk tingimusteta aktsiateks konverteeritavaid võlakirju, ütlesid allikad. See toob firmasse uut raha.

GMi poolt USA finantsjärelevalvele esitatud avalduses seisab, et vahetusvõlakirjad konverteeritakse lihtaktsiateks umbes kolme aasta pärast.

Ilmselt leiab IPO aset tänavu neljandas kvartalis ning müükipandavate aktsiate arv määratakse kindlaks aastalõpu turuolukorrast lähtuvalt.

Hetkel pole ka selge, kui suure osaluse valitsused esimese IPOga maha müüvad, seetõttu ei ole võimalik ennustada, kui palju maksumaksjate raha seekord kätte saadakse. Igal juhul tuleb 102-aastane GM börsile tagasi ebatavaliselt kiiresti.

Alles mullu kuulutas firma välja pankroti ja läks reorganiseerimisele. USA, Kanada ja Ontario provintsi valitsused toetasid GMi ümberkorraldamist enam kui 60 miljardi dollariga.  

Hetkeseisuga kuulub USA valitsusele 61 protsenti ja Kanadale 11 protsenti GMist. IPOt korraldavad Morgan Stanley, JPMorgan, BofA Merrill Lynch ja Citigroup,osalevad ka Goldman Sachs, Barclays Capital, Credit Suisse, Deutsche Bank, RBC Capital Markets ja UBS.

GMi aktsionäride baas oli enne pankrotti väga kirev ja mitmekesine, kindlasti pöördutakse ka nüüd pakkumistega mitmete rahvusvaheliste investorite poole.

See, kuidas GMi IPO vastu võetakse, avaldab arvatavasti mõju ka president Obama administratsiooni väljavaadetele eelseisvatel vahevalimistel.

GM tunnistab oma börsiprospektis, et nende pensioniplaanid USAs ja välismaal olid 2009. aasta lõpu seisuga enam kui 27 miljardi dollariga miinuses.

Samuti möönab GM, et nende aruandlus ja sisekontroll «ei ole hetkel efektiivsed», mis võib rahaasju ja ärikorraldust tulevikus kahjustada.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles