Vedomosti: Venemaa naaseb NSVLi aegadesse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombain teraviljapõllul Meštšerskoje külas, mis jääb Moskvast 50 kilomeetrit lõunasse.
Kombain teraviljapõllul Meštšerskoje külas, mis jääb Moskvast 50 kilomeetrit lõunasse. Foto: SCANPIX

Venemaa kavatseb naasta nõukogudeaegse praktika juurde ja osta sisse miljoneid tonne teravilja, kuna erakordse kuumuse tõttu jääb tänavune saak ligi neljandiku võrra väiksemaks.

Ajakirja Vedomosti andmetel kavatseb riik osta aastatel 2010-2011 sisse enam kui 5 miljonit tonni vilja. Põllumajandusministeeriumi allika väitel on põhimõtteline otsus impordi osas langetatud, kuid kogus on seni veel lahtine.

Venemaa plaanib osta vilja lähinaabritelt, eelkõige Kasahstanilt.

Sisseostetava viljakoguse suurus selgub septembri lõpus, kui lõpeb viljakoristus Siberis.
Möödunud aasta statistika järgi oli Venemaa maailma suuruselt kolmas nisueksportija. Sisse vedas Venemaa ise samas 400 000 tonni teravilja.

Tavalistel aastatel kogutakse Venemaal 97 miljonit tonni teravilja (neljandik läheb ekspordiks), sellest 78 miljonit tonni kulub omale ära. Pärast tänavust anomaalset kuumust jääb saak prognooside järgi 60-65 miljoni tonni juurde.

Kasahstani põllumajandusministeerium on varem teatanud, et veab aastatel 2010-2011 välja 8 miljonit tonni teravilja, millest kaks miljonit läheb Venemaale, Iraanile ja mujale.

Venemaal jõustus 15. augustil teravilja ekspordikeeld, mis esialgsete kavade järgi kehtib 31. detsembrini 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles