Postimees teeb otseülekanded kahest «Kooditunnist»

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Programmeerimine.
Programmeerimine. Foto: Joe Raedle / AFP

Esmaspäeval  8. detsembril algab ülemaailmne IT-hariduse õppenädal, millest võtab osa enam kui 10 miljonit inimest. Nädal algab «KoodiTunniga» (Hour of Code), mille eesmärk on julgustada õpilasi üle maailma proovida üks tund koodi kirjutada.

Eestis võtavad «KoodiTundides» osa mitusada õpilast üle vabariigi. Suurimad neist on Narva kolledžis  toimuv Digigirls Narva, mida korraldab  MTÜ TechSisters koostöös Microsoft Eesti ja Skype’iga ning üle Eesti toimuv virtuaalne arvutimängu «Minecraft» võistlus, kus ehitatakse Eestiga seotud vaatamisväärsuseid. Postimees teeb mõlemast üritusest otseülekanded.

DigiGirls Narva

Narva Digigirlsi 3-tunnisele pärastlõunale on oodatud Ida-Virumaa IT-huvilised keskkoolitüdrukud. Toimub kaks töötuba ja vestlusring nii eesti kui vene keeles. Töötubade läbiviijad näitavad, kuidas ehitatakse mobiiliäppe, kuidas disainitakse kasutajasõbralikke veebikeskkondi, millega tegelevad tarkvaratoodete projektijuhid ja palju muud põnevat. Ka osalejad saavad oma teadmised ja oskused töötubades proovile panna. Kogu vajalik tehnoloogia (seadmed, tahvlid jmt) ja abimaterjalid on korraldajate poolt koha peal olemas.

Narva kolledž ürituse kohana ei ole juhuslik. Kolledži direktori Katri Raiki sõnul avatakse uuest õppeaastast kolledžis eraldi IT-õppe programm.

Ajakava Narvas:

15.00 President Toomas Hendrik Ilvese tervitus Skype'i teel
15.05       Avamine ja sõnavõtud
1.     MTÜ Tech Sistersi eestvedaja Mari-Liis Lind – tervitussõnad ja sündmuse lühiülevaade. Tervitus Skype teel Nutilaboritesse Tallinna Garage48sse.
2.     Microsofti Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonna juriidilise üksuse juht Severin Löffler
3.     Narva Kolledži direktor Katri Raik
4.     Ameerika Ühendriikide suursaatkonna  Brett Maken
5.     Skype personalijuht Merle Lindma

15.35      Töötubade lühitutvustus Mari-Liis Linnult. Liikumine fuajeesse, kus toimub ühine 1. töötuba
15.40      Esimene kõigi osalejate ühine töötuba (2 gruppi ja 2 keelt) fuajees. Teemaks projektijuhtimine ja tootejuhtimine. Kestus 40 min. Läbiviijad: Merike Aasala (vene k), Marit Martin (Toggl), Maarika Susi (Pipedrive) (vene k).
16.20      Liikumine teistesse töötubadesse (raamatukogu ja arvutiklass).

Paralleelselt 2 töötuba: disain ja programmeerimine kell 16.25 – 17.05

Garage48 Minecraft eri

8.-12. detsember toimub üle-Eestiline videomängu Minecrafti võistlus, kuhu on registreerinud 95 meeskonda ehk ligikaudu 300 last kolmekümnest koolist. Võistluse avaüritus toimub esmaspäeval 8. detsembril Tallinnas Garage48s, kus kohapeal asuvad võistlustulle ligi 30 osalist.

Võistluse käigus peavad osalejad ehitama Eesti erinevaid vaatamisväärsusi, mida Minecraftist tuntud Steve võiks Eestis külastada. Üle-Eestiline võistlus algab 8.12 kl 16 ja lõpeb 11.12 kl 00.00. Võistlejad on vanuses 6-14 aastat. Garage48st toimub ka Skype teel suhtlus nelja kooliga, mille Nutilaborid võistlusest osa võtavad.

Garage48 ajakava:

15.00       Skype ühendus Narvaga ja 4 kooliga, kes võistlusel osalevad
15.30       Minecraft kogukonna esindaja motivatsioonikõne. Minecrafti eksperdid alustavad oma vaatamisväärsuste ehitamist
15.45       Gruppide moodustamine
16.00       Võistlus algab
17.00       Paus
17.15       Võistlus jätkub
18.00       Päeva lõpetamine, Skype ühendus koolidega

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles