Odav nafta muudab Norra nukraks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvorm Põhjameres.
Naftaplatvorm Põhjameres. Foto: Oddvar Walle Jensen/AP

Naftahindade järsk kukkumine on tekitanud hüva elu peal olnud Norra jaoks paksu pahandust – märgid näitavad, et sealset majanduskasvu ootab märkimisväärne aeglustumine.

Nagu ennustas eile avaldatud Norra statistikaameti ülevaade, kukuvad naftafirmade investeeringud tuleval aastal 14 protsenti, mis võib langetada majanduskasvu tänavuseks prognoositud 2,6 protsendilt 1 protsenti peale.

Norra naftafirmadest paistabki juba pingeid, kirjutab Wall Street Journal. Statoil on pannud ootele oma suuremad projektid ning üritab alates 2016. aastast kärpida kulutusi 1,3 miljardi dollari võrra aastas.

Läinud nädalal tühistas Oslo börsil noteeritud naftaplatvormide omanik Seadrill dividendide maksmise, saates oma aktsiad vabalangusse.

«Me hakkame juba tõesti muretsema,» ütles juhtiva ametiühingu SAFE liider Hilde-Marit Rysst. SAFE ähvadas möödunud nädalavahetusel valitsust streigiga, kui viimane naftatööstuse langeva aktiivsuse ja koondamiste vastu midagi otsustavat ette ei võta.

DNB Marketsi analüütikute andmetel on tänavu koondatud juba lausa 10,000 norrakatest ja välismaalastest naftatööstuse töölist. See teeb enam kui 10 protsenti sektori töötajatest.

Statistikaameti hinnangul võivad naftasektori hädad tuua kaasa kurvemad meeleolud ning kärpida tarbimist, kuna tuleval aastal kasvavad palgad aeglasemalt.

Siiski läheb Norral ülejäänud Euroopaga võrreldes toredasti – riigi SKT elaniku kohta on 91 protsenti üle Euroopa Liidu keskmise.

Analüütikute arvates võivad naftatööstuse raskused mängida kätte kaardid teistele Norra majanduse segmentidele. Eksportijad näiteks võivad lõigata kasu Norra krooni kukkumisest – 18 protsenti dollari suhtes viimase kuue kuuga.

Ja kui päris kitsaks läheb, võib lasta käiku 870 miljardi dollarilise naftafondi. Selle rahaga võiks katta riiklikud kulutused viis aastat jutti.

Ka Oslo tänavail pole inimeste tuju väga kurta. IT-töötaja Ole Tobias Eggen (53) ütles, et oma töökohtade pärast norrakad veel suuremat ei muretse. «Meil on ülejäänud maailmaga võrreldes ikka nii uskumatult vedanud, et vähesed kujutavad ette mingit muud stsenaariumit,» ütles Ole Tobias ning lisas, et kuigi tulevik ei tundu teab mis särav, konserve keegi veel varuda ei kavatse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles