Swedbank: nafta hinna langus mõjub maailma majanduskasvule hästi

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta hinna nii suur langus tuli analüütikutele üllatusena.
Nafta hinna nii suur langus tuli analüütikutele üllatusena. Foto: Reuters / Scanpix

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik ütles tarbijahindade langust kommenteerides, et nafta hinna nii ulatuslik langus maailmaturul tuli paljudele analüütikutele ootamatult.

«Kuigi nafta hinna langusest võidavad nafta tarbijad ja kaotavad nafta tootjad, peaks kokkuvõttes nafta hinna langus maailma majanduskasvule hästi mõjuma.  IMFi hinnangu kohaselt ergutab naftabarreli 30-40-dollariline hinnalangus maailma majanduskasvu kuni kolmveerand protsendipunkti jagu,» hindas Elmik.

Nafta odavnemise on Elmiku sõnul kaasa toonud ühelt poolt nafta pakkumise kasvu peamiselt Liibüas, Iraanis ja USAs. Teiselt poolt on nafta tarbimise kasv aeglustunud, seda eelkõige Hiinas. Nafta hind langes novembri lõpus veelgi, kui naftakartelli OPEC liikmed otsustasid oma tootmismahte mitte piirata. Aga isegi, kui OPEC oma tootmismahtu vähendab, jääb nafta hind järgmisel aastal ikkagi pigem 75-80 dollari piiresse, kui tõuseb varasema tasemeni üle 100 dollari barreli kohta.

Statistikaameti andmetel alanesid Eesti tarbijahinnad novembris aastases arvestuses 0,6 protsenti ja enim mõjutas hindu energia ehk mootorikütuse, elektri ja soojusenergia odavnemine.

Eelmise kuuga võrreldes langesid tarbijakorvi hinnad 0,8 protsenti, millesse andis suurima panuse transpordi odavnemine, mille tõid kaasa odavamad lennukipiletid ja mootorikütus.

Eurotsoonis aeglustus hinnakasv 0,4 protsendilt oktoobris 0,3 protsendini novembris. Hoolimata oma inflatsiooni prognoosi olulisest alandamisest Euroopa Keskpank oma rahapoliitikas eile muudatusi ei teinud. Täiendavaid rahapoliitilisi meetmeid plaanitakse järgmise aasta algul, kui nii seniste meetmete kui hiljuti toimunud nafta hinna languse mõju on selgem.

Detsembris peaks hindade langus Eestis Elmiku sõnul energia odavnemise tagajärjel jätkuma. Aasta kokkuvõttes jääb hinnakasv sellel aastal nullilähedaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles