Saudi Araabia jätkab nafta hinnasõda

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi.
Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi. Foto: SCANPIX

Nafta hind jätkas langemist uuele nelja aasta madalaiamale tasemele, sest Saudi Araabia pakub seda Aasia klientidele rekordilise allahindlusega, kirjutab Bloomberg.

Brenti nafta hind oli täna hommikul langenud 0,4 protsenti 69,36 dollarini barrel ning on suundumas juba teisele langusnädalale järjest.

Saudi Araabia riigifirma Saudi Arabian Oil Co müüb naftat Aasia klientidele kahe dollari võrra odavamalt kui on sealne regionaalne võrdlushind. Tegemist on suurima allahindlusega vähemalt viimasel 14 aastal.

Nafta hind langes novembris 18 protsenti ning sellele vaatamata jättis Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) kuu lõpus tootmiskvoodid muutmata. Saudi Araabial hinnasihti ei ole ning nad lasevad turul otsustada, milliseks nafta hind kujuneb, ütles uudisteagentuurile saudide poliitikaga kursis olev allikas.

«Paistab, et mida saudid soovivad, seda nad ka saavad,» ütles investeerimisfirma Price Futures Group vanemanalüütik Phyl Flynn. «Me näeme, et hinnad on jätkuvalt surve all. Mäng jätkub,» lisas ta.

«Maailma naftaturul on nüüd põhimõtteliselt uus mäng,» ütles eile Bloombergi televisioonile konsultatsioonifirma IHS nõukogu aseesimees Daniel Yergin, kelle maailma naftaturgu käsitlev raamat Prize sai Pullitzeri auhinna. «Saudidel on peaaegu 800 miljardi dollari eest valuutavarusid, mis tähendab, et nad võivad oodata,» lisas ta.

Analüütikute hinnangul on Saudi Araabia eesmärk suruda osad USA kildanafta tootjad turult välja. USA energiainformatsiooni agentuuri andmetel kasvas USA naftatoodang 9,08 miljoni barrelini ööpäevas. Yergini sõnul on 80 protsenti kildanaftast kasumlik hinnatasemel 50 kuni 70 dollarit barrel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles