Kuuldused South Streami surmast olid liialdatud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sümboolne South Streami gaasitoru ehituse algus 31. oktoobril 2013.
Sümboolne South Streami gaasitoru ehituse algus 31. oktoobril 2013. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjoni ja Bulgaaria liidrid väljendasid eile veendumust, et Vene gaasi Euroopa kaguossa transportiv toru võib ikkagi tulla – vaatamata teadaandele Moskvast, et projekt on peatatud.

Nagu kinnitas komisjoni president Jean-Claude Juncker, «ei ole» South Streami projektiga seotud küsimused «ületamatud.»

«South Streami on võimalik ehitada. Tingimused on olnud teada juba mõnda aega,» vahendab Wall Street Journal Junckeri kommentaari pärast kohtumist Bulgaaria peaministri Bojko Borisoviga.

Käesoleva nädala alguses teatas Vene president Vladimir Putin South Streami projekti hülgamisest, viidates läbirääkimiste luhtumisele Bulgaaria ja Euroopa Liiduga.

Euroopa Komisjon on lubanud blokeerida mistahes diili, mille tulemusel jääksid South Streami juhe ja selle sisu Gazpromi kontrolli alla.

Borisovi sõnutsi ei ole ta saanud ametlikku teadet South Streami projekti peatamisest ning ta usub, et Venemaa plaanid ehitada alternatiivne toru Türgi kaudu on «ennatlikud».

«Paljud inimesed on selle projekti peatamise vastu,» ütles Borisov, viidates märkimisväärsetele kulutustele, mille Bulgaaria ja teised on juba teinud.

Borisovi sõnutsi võidakse lahendus South Streami viimiseks vastavusse Euroopa Liidu seadustega leida juba tuleval nädalal, kui kokku saavad projekti kaasatud ELi liikmesriikide energeetikaministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles