Hinnad on juba pool aastat langenud

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim mõjutas tarbijahinnaindeksit kütuse odavnemine.
Enim mõjutas tarbijahinnaindeksit kütuse odavnemine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2014. aasta novembris võrreldes oktoobriga -0,8 protsenti ja võrreldes eelmise aasta novembriga -0,6 protsenti, teatas statistikaamet. Hindade langus on kestnud alates juunist.

Kaubad olid 2013. aasta novembriga võrreldes 0,8 protsenti ja teenused 0,4 protsenti odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta novembriga võrreldes langenud 0,3 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 0,7 protsenti.

2013. aasta novembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim transport, kus mootorikütus oli 4,4 protsenti odavam kui möödunud aastal. Mõnevõrra väiksem oli elektri, soojusenergia ja kütte mõju, sealjuures oli kodudesse jõudnud elekter 6,6 protsenti ja soojusenergia 1,3 protsenti odavam.

Aastataguse ajaga võrreldes oli suurem mõju indeksile ka alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis on aastaga kallinenud vastavalt 3,1 protsenti ja 7,4 protsenti. Toidukaupadest on enim kallinenud konservpiim (17 protsenti) ning odavnenud suhkur (43 protsenti), kartul (20 protsenti) ja õunad (19 protsenti).

Oktoobriga võrreldes oli novembris tarbijahinnaindeksi peamiseks mõjutajaks transport, mis andis langusest poole 29 protsenti odavnenud lennukipiletite ja 2,1 protsenti odavnenud mootorikütuse tõttu. Toidukaupadest kallinesid kuuga enim kurk (41 protsenti) ja viinamarjad (39 protsenti) ning odavnesid mandariinid (26 protsenti). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles