Riiklik eluasemevaldkonna arengukava ei saavutanud eesmärke

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renoveeritud kortermajad Pärnus Mai elamurajoonis.
Renoveeritud kortermajad Pärnus Mai elamurajoonis. Foto: Ants Liigus

Täna valitsuses vastuvõetud Eesti eluasemevaldkonna arengukava 2008-2013 täitmise lõpparuande kohaselt jäi suur osa kava eesmärkidest saavutamata.

«Aruande tulemustega ei saa kuidagi rahul olla,» ütles majandus- ja taristuminister Urve Palo. «Arvestades Eesti elamufondi kiiret vananemist ja suurt energiakulukust, oleks eelmistel aastatel tulnud juba palju ära teha. Näiteks oli plaanitud kaardistada Eesti üürituru olukord, riigi abiga ehitada 6700 uut üürieluaset, alustada tühjaks jäänud tondilosside lammutamist jpm. See kõik jäi tegemata.»

Palo sõnul on positiivne, et KredExi kaudu toetati 670 korterelamu rekonstrueerimist, kuid arengukavas püstitatud eesmärgid olid palju suuremad – 2013. aastaks oleks tulnud rekonstrueerida 8000 elamut. Samuti oli palju rohkem raha ette nähtud paljulapseliste perede elamistingimuste parandamiseks.

«Arengukava koostati küll buumi tipphetkel ja loomulikult tuli kriisi saabudes plaanides teha korrektiive,» ütles Palo. «Kuid see, et elamumajanduses viidi tegelikkus võrreldes eesmärkidega paljudes valdkondades nulli, pidi olema teadlik poliitiline otsus. Seda valdkonda ei peetud tähtsaks.»

Palo sõnul tuleks nüüd kaotatud aeg tasa teha. «Üürielamute programmi kirjutame sisse uude energiamajanduse arengukavasse, peagi avame lammutamistoetuse kohalikele omavalitsustele. Suurendame ka korterelamute rekonstrueerimise toetuseks mõeldud raha. Eluasemevaldkonna tähtsust on kaua aega alahinnatud ning see vajab riiklikul tasemel palju aktiivsemat sekkumist.»

Aastatel 2008-2013 tehti elamumajanduse arengukava täitmiseks investeeringuid riigieelarvest 86,8 miljonit eurot, Euroopa Liidu rahast 19,5 miljonit eurot ning heitkoguse müügi tulust 37,8 miljonit eurot. Arengukava kogumaksumus oli 144,1 miljonit eurot, millest suurim osa investeeriti korterelamute rekonstrueerimise programmi – kokku üle 110 miljoni euro ehk üle kolmveerandi kogumaksumusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles