Üleminekut SEPA massmaksetele pikendatakse

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga asepresident Madis Müller.
Eesti Panga asepresident Madis Müller. Foto: Peeter Langovits

Täna Eesti Pangas toimunud maksekeskkonna foorumil otsustasid keskpank, pangaliit, rahandusministeerium ja turuosalised lükata Eestis edasi ühtse euromaksete piirkonna (SEPA – Single Euro Payments Area) üleminekutähtaega massmakseid tegevatele ettevõtetele.

Ettevõtted saavad seega ühe aasta lisaaega, et viia oma arveldussüsteemid vastavusse uute nõuetega. Ilma uuenduseta peaks ettevõtted pärast üleminekuperioodi edastama makseid panka ükshaaval.

Selle aasta 1. veebruaril võeti Eestis kasutusele üleeuroopalised maksetingimused ning muudatuste juurutamiseks jäi kehtima üleminekuperiood 1. veebruarini 2015. Uuele standardile on üle läinud 53 protsenti pankade klientidest, kelle teevad umbes poole maksete koguarvust.

«Kõik ettevõtted ja asutused peavad seega maksete uue standardi võtma kasutusele hiljemalt 1. veebruariks 2016. Üleminekuperioodi rohkem pikendada ei saa ja paneme kõigile ettevõtjatele südamele, et kõik vajalikud muudatused peavad kindlasti eeloleva aasta jooksul saama tehtud,» rääkis Eesti Panga asepresident Madis Müller.

Muudatus puudutab eelkõige suuremaid ettevõtteid, kes edastavad panka massmakseid ja peavad oma infosüsteemid viima vastavusse uue standardiga (ISO 20022 XML). Eestis tegutsevatest pankadest pakub massmaksete teenust kümme panka. Massmakseid teevad kokku 6599 klienti, kellest 3113 kasutab vana ja 3486 uut formaati.

Eraisikute jaoks tegid pangad vajalikud muudatused ise ära ja senine riigisisene kontonumber muutus automaatselt rahvusvaheliseks kontonumbriks (IBAN – International Bank Account Number). Kui üleminekuperiood lõppeb, siis peavad eraisikud hakkama kasutama ainult rahvusvahelist kontonumbrit. Alates 2016. aasta veebruarist seega enam senise riigisisese kontonumbriga makset teha ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles