Riigikogu eraldas raha haiglate ostmiseks ja rongide liisinguks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elroni rong.
Elroni rong. Foto: Peeter Langovits

Täna riigikogus vastuvõetud tänavuse riigieelarve muudatustega saab Elron 2,25 miljoni eurot uute rongide liisingmaksete tasumiseks ning Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikum saavad 2 miljonit eurot väikehaiglate ostuks.

Eelarve seletuskirja kohaselt täpsustus sotsiaalkulude prognoos, mille järel jääb sotsiaalministeeriumi valitsusalas üle kokku 16 miljonit eurot, sellest kaheksa miljonit maksmata vanemahüvitisena, 1,3 miljonit isapuhkuse tasu arvelt, 1,55 miljonit kogumispensioni fondi eraldistena jt.

Sellest rahast suunati riigieelarve muutmise seadusega 13,75 miljonit eurot valitsuse reservi ja 2,25 miljonit eurot anti majandusministeeriumile, Elronile täiendavaks toetuseks liisingmaksete tasumiseks.

Samuti vähendati töötukassa sügisprognoosi täpsustamise tulemusena töötutoetuse eelarvet 0,6 miljonit eurot ja erijuhtudel riigi makstava sotsiaalmaksu eelarvet 1,4 miljonit eurot. Seaduse seletuskirja kohaselt on tänavu registreeritud töötute arv väiksem kui eelarve koostamisel kavandati, seetõttu on madalam ka töötutoetuse saajate arv ning samuti nende töötute hulk, kelle eest riik tasub sotsiaalmaksu.

Ülejääv kaks miljonit eurot eraldati Põhja-Eesti Regionaalhaiglale (PERH) ja Tartu Ülikooli Kliinikumile (TÜK) haiglate võrgustamisega seotud kulude katmiseks. PERHil kulub raha Rapla ja Läänemaa haiglates osaluse soetamiseks ning TÜKil Võrus asuva Lõuna Eesti Haigla osaluse soetamiseks.

Täiendava neli miljonit eurot sai haridus- ja teadusministeerium kohalike omavalitsuste võimalike nõuete katteks. Nimelt andis hiljutine riigikohtu otsus kohalikele omavalitsustele õiguse nõuda riigilt erakoolide kulutuste hüvitamist. See neli miljonit leiti riigieelarves mitmest allikast, sh õppelaenude tagasimaksmise vähenenud kulude ja kutseõpilaste vähenenud toetuste ja soodustuste arvelt.

Lisaks tõstis riigikogu ümber haridusvaldkonna raha. 9,2 miljoni võrra vähenes kõrghariduse õppetoetus ja nelja miljoni võrra haridusministeeriumi eelarve. Säästetud summa 13,2 miljonit läheb investeeringuteks ja sihtotstarbelisteks toetusteks. Toetustest on suurim Eesti teadusagentuurile personaalseteks uurimistoetusteks antav 4,1 miljonit eurot.

Veel tõsteti eelarve muutmise seadusega kaitseministeeriumi eelarves ümber 15 miljonit eurot, mis läheb relvasüsteemide hanke katteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles