Käibemaksumuudatus kasvatas uute autode müüki viiendiku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota hübriidautod Amservi autosalongi ees.
Toyota hübriidautod Amservi autosalongi ees. Foto: Liis Treimann

Võrreldes eelmise aasta novembriga müüdi tänavu ligi 21 protsenti võrra enam uusi sõiduautosid. Hüppelise kasvu põhjus on ilmselt lähenev seadusemuudatus firmaautode käibemaksustamisel, teatas automüüjate liit AMTEL.

AMTELi teatel müüdi novembris 1953 uut sõiduautot, sajakonna võrra vähem kui oktoobris, mil kaubaks läks 2049 sõiduautot.

Kokku on tänavu 11 kuuga müüdud 19 876 uut sõiduautot, seitsme protsendi võrra enam kui mullu samal perioodil.

Oodatult oli novembris kõrge ka uute sõiduautode osakaal kõigist esmaregistreerimistest – 48 protsenti.

Turusegmentide jaotuses suuri muutusi ei toimunud. AMTELi teatel kasvas veidike vaid maasturite müük, mis talve lähenedes ka üsna loomulik. Väike keskklass oli populaarseim (33 protsenti), järgnesid maasturid (32 protsenti), keskklass (12 protsenti) ja väikeautod (11 protsenti).

Populaarseim automark on jätkuvalt Toyota, novembris müüdi seda marki uusi sõiduautosid 340 tükki. Järgesid Škoda ja Volkswagen vastavalt 186 ja 176 müüdud autoga.

Mudelitest müüdi enim Škoda Octaviat — 110. Järgmist kohta jagasid võrdselt 72 müüdud autoga Nissan Qashqai, Toyota Auris ja Toyota Avensis.

Elektriautode turg hakkab pärast toetuste lõppemist vähehaaval hääbuma, aga siiski toimetati novembris klientidele kätte veel 26 elektriautot.

Et ettevõtted keskendusid novembris ilmselgelt oma sõiduautode pargi laiendamisele, tegi tarbesõidukite müük nii oktoobri kui ka möödunud aasta novembriga võrreldes läbi kerge languse, teatas AMTEL. Kokku müüdi novembris 354 tarbesõidukit.

Tänavu 11 kuuga on siiski müüdud kahe protsendi võrra enam tarbesõidukeid kui mullu samal perioodil.

Tarbesõidukite markidest oli novembris edukaim Peugeot 59 müüdud autoga, järgnesid Citroen 55 ja üllatusena MAN 33 sõidukiga. MANi hea tulemus tuli tänu 24 müüdud bussile.

Veokeid müüs enim Scania (19), järgnesid Volvo (15) ja MAN (9).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles