Venemaa peaprokuratuur uurib keskpanga osa rubla nõrgenemisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rubla vahetuskurss Moskvas.
Rubla vahetuskurss Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa peaprokuratuur on riigiduuma eelarve- ja maksukomitee liikme Jevgeni Fjorovi algatusel asunud uurima, kas keskpanga tegevuses on kriminaalkuriteo tunnuseid, kui see otsustas lasta rublal nõrgeneda, kirjutab Kauppalehti.

Venemaa president Vladimir Putin on seni keskpanga tegevust toetanud, vahendab BNS.

Viimasel ajal on kriitika keskpanga suhtes tugevnenud. Keskpank on pidanud etendama kaksikrolli. Ühest küjest on see püüdnud kodanikke rahustada, et paanikaks ei ole põhjust. ja teisest küljest on see lasknud rublal kogu aeg nõrgeneda.

Esmaspäeval kukkus rubla dollari ja euro suhtes rekordmadalale. Dollar võrdus 53,4 rublaga ja euro 66,6 rublaga.

Pärast seda on rubla pisut tugevnenud, kui valuutaturul tehti sadadesse miljonitesse dollaritesse ulatuv sekkumine. Analüütikute hinnangul oli sekkujaks Venemaa keskpank, mis üritas rublade ostmisega pidurdada rubla kursi paanilist langust. Rublakriis hakkab juba meenutama 1998. aasta Venemaa suurt finantskrahhi.

Kui naftahinna langus peaks jätkuma, on tõenäoline, et ka rubla nõrgenemine jätkub. Detsembris lisab pingeid see, et Vene firmadel tuleb tasuda välisvõlgu kokku 50 miljardit dollarit ning rahval algavad pikad pühad ja seetõttu suureneb rahavahetus, kui inimesed lähevad reisile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles