Eesti Energia: VKG tahab meilt kahjumlikku tehingut

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Pőlevkivi müümine odavamalt tähendaks Eesti Energiale kahjulikku tehingut, mille tulemusena kannatavad riik ja maksumaksjad, teatas riigiettevõtte pressiesindaja Eliis Vennik.

Venniku sõnul puudub Eesti Energial kohustus oma konkurendile pőlevkivi edasi müüa. «VKG tahab saada Eesti Energialt kivi odavamalt, kui on see väärtus, mida me ise suudame meile lubadega ettenähtud pőlevkivi  kasutades luua,» ütles ta.

Eesti Energia teatel määrab hinna tõik, et VKGle müüdava ja Narva elektrijaamades kasutatava põlevkivi kvaliteet on väga erinev.

«VKG vajab suurematükilist ning őlirikkamat osa pőlevkivist, mis on paratamatult ka kőrgema omahinnaga. Eesti Energia kontserni ettevőtted vajavad  lőpptoodangu, őli ja elektri, tootmiseks vaid peene fraktsiooniga pőlevkivi ehk peenkivi, VKG seevastu ostab meilt aga suurema fraktsiooniga pőlevkivi ehk tükikivi,» selgitas Vennik. «Lisaks pőlevkivi suurusele on erinev ka nende kalorsus – tükikivi on suurema energiasisaldusega kui peenkivi. Näiteks Eesti Energia Őlitööstusele müüdava peenkivi kalorsus on 8,4 MJ/kg, VKG-le müüdava tükikivi kalorsus aga 11,4 MJ/kg kohta.»

Venniku sõnul on kõigil neil asjaoludel suur roll müüdava pőlevkivi hinnaerinevuses.

Eile teatas VKG, et sulgeb kaks Kiviteri õlitehast, tuues ühe peapõhjusena tõiga, et Eesti Energia müüb ettevõttele põlevkivi kolm korda kallimalt kui enda õlitootmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles