Rõivas ja Parts astusid riigikogus LNG pärast sõnasõtta

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Andres Haabu

Peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond) seisis täna riigikogu ees ja vastas muuhulgas ka LNG terminali teemalistele küsimustele ning astus selle käigus endise majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsiga (IRL) sõnasõtta.

Parts heitis oma küsimuses Rõivasele ette, et maha mängiti õigus väga strateegilisele investeeringule Eesti territooriumil ning tema hinnangul ei ole Balticconnectori välja ehitamine otseselt Eesti huvi. Lisaks leidis Parts, et me ei ole kaitsnud oma ettevõtete legitiimseid õigusi ja huve piisavalt.

Rõivas luges ette vastused kirjalikult esitatud ja vastatud küsimustele, kus kirjeldas täpsemalt Soome ja Eesti vahel sõlmitud kokkulepet.

Selle peale ütles Parts: «Lugupeetud peaminister, võtke ennast nüüd kokku! Meie jaoks on see väga oluline, mis te vastate sisuliselt.» Seejärel palus ta rääkida positiivsetest mõjudest Eesti majanduskeskkonnale olukorras, kus andsime terminali ehitamise õiguse Soomele.

Rõivas vastas emotsionaalsemalt, et Parts kinnitas saates «Foorum» päris palju asju. «Te kinnitasite, et te teate nii minust kui Alexander Stubbist paremini seda, milline oli meie neljasilmavestluse tulemus Milanos. Te kinnitasite päris palju asju,» sajatas Rõivas.

Kokkuvõttes ütles Rõivas, et Eesti turu vajadusest vähemalt neli korda suurema gaasiterminali rajamine Eestisse on tänases olukorras naiivne, kuna poleks kindlust, et meil on ühendus Soome turuga ja Leedus on juba gaasiterminal olemas.

Parts sai võimaluse pidada kõne ning kinnitas, et tema süda valutab vaatamata vastustest edasi. Ta kirjeldas, kuidas selle kokkuleppe tulemusena kaotas Eesti majanduskeskkonna atraktiivsus ja see näitab, et meil on Eesti majanduse kasvatamisest või dünaamilisest arengust täielikult kama kaks. «See häirib mind kõige rohkem. Mida me selle vastuse järel härra peaministriga peale hakkame, seda me peame oma erakonnas arutama. Kõik on võimalik,» lõpetas Parts.

Seejärel luges Rõivas ette terve nimekirja projektidest, mis tema hinnangul Partsi ametiajal tegemata jäid ja mida uus valitsus pidi klattima hakkama, sh praamiliiklus. Lisaks palus ta, et «Juhan Parts vabandaks Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ametnike ja Eleringi juhtide ees, et ta nimetas neid [ajalehe artiklis – toim.] Uduvere Ärnideks.»

Loe kogu stenogrammi SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles