Video: Eesti esimene e-resident toob siia ka oma ettevõtte

, Majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna andis president Toomas Hendrik Ilves üle esimese Eesti e-residendi tunnistuse Economisti ajakirjanik Edward Lucasele. Viimane ütles, et ootas võimalust saada Eesti ID-kaart juba selle väljastamise algusest peale ning kavatseb tõenäoliselt nüüd siin registreerida ka oma ettevõtte.

e-resident on välisriigi kodanik, kes saab 50 euro eest taotleda endale digitaalse isikutunnistuse. Kuna sel pole fotot, ei tule see arvesse reisi- ega isikutunnistusena, ent võimaldab kasutada meie riigi e-teenuseid.

«See on miski, mida ma olen alati tahtnud teha sellest saati, kui Eesti hakkas väljastama digitaalseid isikutunnistusi. Kui te rajasite e-valitsuse, siis ma nägin, et see süsteem töötab väga hästi ja oleks lahe ühte (isikutunnistust – toim) omada,» ütles Lucas.

Lucas ütles, et Eesti süsteemi muudab briljantseks valikuvabadus – sa ei pea seda kasutama. «See on atraktiivne, sest selle taga on riik. Enamik teisi võimalusi nagu MyCard või HTTPS Card on erapakkujad – sa ei või tegelikult teada, kui hea see on. Esiteks sa annad neile oma andmed ja sa ei tea, kas nad suudavad neid hoida. Ja sa ei tea ka päriselt, kui turvaline see identifitseerimine on. Eesti oma on identifitseerimise mõttes sama hea kui pass,» ütles Lucas.

Tema sõnul on erinevad riigid üritanud digitaalset isikutunnistust juurutada, ent tema kodumaa Suurbritanniagi loobus asjast suure avaliku vastuseisu tõttu. Ent nüüd võivad teisedki riigid meie eeskuju järgida.

Kolumnist märkis, et suurimad võitjad sellest oleksid inimesed väljaspool Euroopa Liitu. «See on suurepärane, kui sa oled ameeriklane, lõuna-aafriklane, brasiillane või mingist muust rahvusest. See annab sulle võimaluse rajada seaduslik, avatud, aus äri Euroopa Liidus – koos kõikide eelistega, mis sellega kaasnevad. Ma usun, et projekti suhtes on suur huvi väljaspoolt Euroopa Liitu,» ütles ta.

Ta ütles, et see avardab tema võimalusi märgatavalt – ta saab saata krüptitud e-kirju ning kasutada digiallkirju.

Taavi Kotka on öelnud, et e-residentsus võib tuua siia 10 000 uut firmat ning nad üritavad siia tuua peamiselt idufirmasid ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtteid. Lucas leidis, et see on võimalik.

«Absoluutselt, jah. See arv on juba 9999, sest üks tuleb minu oma,» ütles ta. Ta märkis, et tunneb kiusatust enda ettevõte siia tuua, sest siin on asjaajamine palju lihtsam. 

Ning kuigi meie e-edu pole kõik, mis meil on, on tegu meie firmamärgiga. «Ma usun, et Eesti on suurepärane mitmes mõttes. Teie toit ja kosmeetikatooted on väga huvitavad, disain, käsitöö ja eesti turism on väga omanäolised ja eristuvad. Aga ma usun, et IT - te olete Skype'i loojad, on miski, mida teavad kõik. Ja see annab teile suurepärase kaubamärgi tuntuse. Ja e-valitsus riigilt, mis eksportis end internetis ja tegi igast maailma inimesest potentsiaalse e-residendi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles