Uue ajastu juht on tipus koos teistega

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs edutatakse naisi meestest 15 protsenti harvemini
USAs edutatakse naisi meestest 15 protsenti harvemini Foto: SCANPIX

Oled kuulnud väljendit, et tippjuhid on tipus üksi? Neil ei ole ülemusi, vähe sõpru ning nende elu on väga planeeritud. Kostub igav, aegunud. Meenub ühe tippjuhi lugu, kus ta oli lasknud endal ehitada eraldi lifti, et ei peaks töötajatega kokku puutuma, kirjutab juhtimiskoolitaja Elari Tamm oma blogis. 

On see päriselt võimalik? Paljud juhid sulgevad ennast, mitte ainult füüsiliselt oma privaatsesse bürosse, vaid inimeste eest üldse. Maailma kehv majandus, konfliktid, läbipaistmatu poliitika ning hirm jätkusuutlikkuse ees esitab väljakutse, kes võtab vastutuse?

Vastand individualismile ei ole kollektivism, vaid avatus või selle puudumine.

Avatus  on midagi, mida me ootame, aga harva pakume.  Avatus on aga juhtimise kategoorias alus suurepärasele juhtimisele, aga ka alus mõtestatud inimesuhetele. Juhid ei ole tegelikult üksi, vaid neil on meeskond. Isegi kui organisatsioonis on 1 inimene ja see on juht ise, tuleb endaga olla avatum ja ausam. Mida ma ei märka? Mida ma saan muuta?

Edukas organisatsioonis küsib juht kaks korda rohkem, kui räägib. Kuidas sul läheb? Mida me ignoreerime, teame aga ei soostu lahendama? Küsime avatud küsimusi. Oleme valmis aruteludeks, mille eesmärk ei ole isiku alandamine vaid asjadest rääkimine ja lahenduste otsimine. Kuidas asjad päriselt on?

Juht nimega Raivo oli aga teistmoodi juht. Tema kontori uks oli avatud, mitte selles mõttes, et lahti, vaid et seda polnudki. Ta oli lasknud esimesel päeval kui ta tööd alustas oma ukse eemaldada.

Teine juht Kalle kolis tööd alustades töötajatega samadesse ruumidesse, selleks et olla kohal ja samal tasemel.

Avatus tähendab võimalust ka haiget saada. Kui me sulgeme ennast, pole võimalik ka haiget saada, ega ka kogeda tõeliselt mõtestatud inimsuhteid. Tahad olla heades inimsuhetes, ole avatud.

See ei tähenda ainult, et räägi kõigile oma mõtteid ja tundeid, pane rohkem pilte oma kodusest elust sotsiaalmeediasse, vaid ennekõike on tegemist mõtteviisiga, et avatus on heade inimsuhete aluseks.

Kellega peaksid olema avatum?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles