Liive: Utah' projekt muutub tasuvaks üle 90 dollarilise naftahinna juures

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive kontsessioonilepingu allkirjastamisel Jordaanias.
Sandor Liive kontsessioonilepingu allkirjastamisel Jordaanias. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia ametist lahkuva juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul on USAs Utah' osariigis ja Jordaanias paiknevate põlevkiviõlitehaste projektide tasuvuslävi märksa kõrgema naftahinna juures kui Eesti projektide puhul.

Eesti Energia välisprojektide tasuvusläve tõstab see, et investeerida tuleb rohkem: lisaks põlevkiviõli tehasele tuleb rajada ka kaevandus.

«Eestis tootmise puhul on tasuvus naftahinna juures umbes 75 dollarit,» rääkis Liive täna TTÜs avalikul loengul. «Utah's on tasuvus samuti veel kahekohalise naftahinna numbri juures, millest esimene on 9.»

Liive kinnitusel on põlevkiviõli tootmine maailmas väga perspektiivne, sest põlevkivis sisalduva õli varu on maailmas praegu järel neli korda enam kui teadaolevat naftavaru. «Vaja on kahte asja: töötavat 21. sajandi tehnoloogiat — mis meil on — ja kõrget naftahinda,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles