Eesti ettevõtted diskrimineerivad Windows Phone'i kasutajaid. Miks?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon Nokia Lumia 830. Windows Phone - värvilisem kui elu ise.
Nutitelefon Nokia Lumia 830. Windows Phone - värvilisem kui elu ise. Foto: ERIK PROZES/

Valdav osa Eesti ettevõtetest, kes pakuvad oma teenuseid nutirakenduste vahendusel, on keskendunud iOS (Apple) ja Androidi operatsioonisüsteemidele. Windows Phone'i kasutajad jäävad vaeslasteks. 

Androidi jooksutavad nutiseadmed haaravad suurema osa kohalikust turust. Aga Apple'i kõrval võidavad endale turgu Windows Phone'i (WP) jooksutavad seadmed. Allpool on ära toodud turu-uuringufirma GfK Retail and Technology Eesti osakonna uuringutulemused, mis näitavad, kui palju mingeid telefone 2014. aastal Eestis on müüdud.

Tähelepanu: toodud tabel näitab ainult müüginumbreid. See tähendab, et kuigi iOS ja WP seadmeid müüakse enamvähem sama palju, ei arvesta tabel varem kasutusele võetud telefone.

 

Jaanuar 2014 - Märts 2014

Aprill 2014 - Juuni 2014

Juuli 2014 - September 2014

ANDROID

85,0

85,5

86,9

IOS

7,8

7,5

6,4

WINDOWS PHONE

6,8

6,9

6,6

S40 ASHA TOUCH

0,3

0,1

0

BLACKBERRY

0

0

0

MUUD

0,0

0,1

0

Toimetuse hinnangul võib üks põhjus WP seadmete turuosa laienemise olla see, et tänu operatsioonisüsteemi eripärale töötab see sujuvalt ka madalamate tehniliste näitajatega ning seega odavamatel seadmetel.

Uurisime Eesti firmadelt, miks nende nutiteenused ei toeta WP nutiseadmeid. Esitasime kolm küsimust:

  1. Kas ja millal kavatsete oma teenused nutirakenduse kaudu kättesaadavaks teha Windows Phone'i kasutajatele?
  2. Miks ignoreerite Windows Phone'i kasutajaid, kui neid on sama palju või isegi rohkem, kui iPhone'ide kasutajaid?
  3. Kuidas kommenteerite hinnangut:  iPhone'i kasutajad on jõukamad ja ettevõtetele klientidena perspektiivikamad, samal ajal, kui Windows Phone'i turg kasvab eeskätt soodsa hinnaga seadmete toel. Seega ei ole õigustatud arenduskulud WP rakenduste välja töötamiseks.

Elioni meediasuhete juht Raigo Neudorf:

Tänane olukord, kus äppide laiem valik on saadaval Android ja iOS seadmete kasutajatele, on tingitud ka turu üldistest arengutest, kuna kaks eelpool nimetatud operatsioonisüsteemi on jõuliselt turgu haaranud ja liidripositsiooni kindlustanud. See on soodustanud  ka rakenduste arendamist nendele operatsioonisüsteemidele. Olukorras, kus WP kasutajate hulk on kasvama hakanud, saame tõenäoliselt näha ka WPle suunatud rakenduste hulga kasvu. Päris üleöö see ilmselt siiski ei toimu, kuna ka teenusepakkujad lähtuvad oma arendusprotsesside sellest, kui suur on erinevate teenuste kasutajate potentsiaalne hulk, mis omakorda eeldab analüüsi.

Omalt poolt pakume Windows Phone’i kasutajatele EMT parkimisrakendust (Pargi.ee) ning töö käib selles suunas, et edaspidi ka WP kasutajatele suunatud äppide hulk kasvaks. Millised lahendused täpselt tulemas on, saame välja öelda siis kui vastavad rakendused kasutamisküpsed on.  

Odavama telefoni ostjat me kindlasti ebaperspektiivikaks kliendiks ei pea. Pigem vastupidi, kuna nende seas on palju noori, kes huvituvad kõigest uuest ning kes on valmis ka erinevaid rakendusi proovima ja ostma.

Starmani kommunikatsioonijuht Kristi Reiland:

Oleme oma rakenduse esimeses järgus loonud Androidi ja iOS platvormide eeskätt just rakenduste kasutamise aktiivsust silmas pidades. Starmani rakenduse kasutajatest on 50 protsenti iOS platvormi kasutajad, samas kui turuosa ei jagune pooleks. Teeme rakenduse ka WP platvormile, aga täna ei oska veel valmimise aega öelda.

Swedbanki elektrooniliste kanalite juht Arno Pae:

1. Toodud numbrid on uue müügi numbrid ja ei iseloomusta turuosasid. iOSi turuosa on ajaloolistel põhjustel jätkuvalt oluliselt kõrgem.

2. Mõtleme Windows Phone'ile pidevalt. Rakendust pole veel teinud, küll tegime veebipõhise versiooni suvel mugavalt kasutatavaks.

3. Üks peamisi põhjusi Windows Phone rakendust mitte teha on see, et me ei taha seda teha poolikult. Windowsi live tile lahendused ja disainikeel on väga meeldivalt omanäoline ja me tahaksime teha sinna sobiva lahenduse. Kiirelt muutuvas mobiilivaldkonnas pole seda jõudnud teha, kuid see on meie plaanides.

Omniva kommunikatsioonispetsialist Erki Varma:

Me tegeleme pidevalt oma teenuste arendamisega ja monitoorime ka nende kasutamist erinevatel platvormidel. Meie senine statistika ei ole andnud põhjust suunata ressursse nutirakenduste arendamisele Windows Phone platvormile. Võrdluseks – kui meie veebilehekülje külastajatest kasutab Androidi ligikaudu 60 protsenti, siis Windows Phone'i kasutajaid on vaid ligi 3 protsenti. Kindlasti ei saa aga välistada, et kui Windows Phone'i populaarsus meie teenuste kasutajate seas suureneb, arendame välja nutirakendused ka sellele platvormile.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik:

Kõik Windows Phone'i kasutajad saavad juba täna kasutada Eesti Energia äpi funktsioone veebiaadressi m.energia.ee kaudu. Tasuta mobiiliäpi oleme loonud iPhone kasutajatele ja Androidi tarkvaraga mobiilide kasutajatele. Windows Phone'i äpi loomine pole meil hetkel plaanis, kuna tänase seisuga on sellel platvormil olevate mobiilikasutajate veebi- ja äppide kasutamise aktiivsus väga madal. Meie statistika kohaselt on Windows Phone'i klientide hulk mobiilses veebis kümme korda väiksem kui iPhone kasutajate arv ning 30 korda väiksem kui Androidi tarkvaral põhinevate mobiilide kasutajate arv. Seetõttu olemegi panustanud eelkõige sinna, kus on reaalselt kasutajaid.

Nordea pressiesindaja Kadri Kütt:

Hetkel meil veel tõesti pole mobiilirakendust WP kasutajatele, kuid arendustöö selle loomiseks on meil plaanis. Samuti on meil olemas mobiilipanga tugi WP kasutajatele. Selleks tuleb neil avada oma seadme brauseris: http://mobile.nordea.ee ning nad saavad seal teha peamisi ning enimkasutatavaid toiminguid (maksed, tehingute loetelu, kaardid, laenud).

Hiljuti näitas pangasisene uuring, et Nordea kliendid üle Baltikumi kasutavad peamiselt Apple`i ja Samsungi mobiiliseadmeid, nii nutitelefone kui tahvelarvuteid. Seetõttu oleme esimeses järjekorras töötanud välja rakendused nii Android kui iOS platvormidele. 

Kokkuvõtteks

Rakenduste nappus kummitab Windows Phone'i kasutajaid mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas. See saab selgeks, kui heita pilk operatsioonisüsteemi rakendustepoodi. Kuni Microsoft ei suuda arendajatele oma süsteemi ahvatlevaks teha, jääb WP turuosa paratamatult väikeseks, sest inimesed tahavad oma telefone kasutada. Ja vastupidi, väikese turuosaga süsteemi jaoks ei ole arendajatel motivatsiooni ressurssi raisata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles