Kaupmehed peavad aastavahetuseks sularaha varuma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid.
Euromündid. Foto: AFP / Scanpix.

Sujuvaks üleminekuks kroonilt eurole peavad kõik kauplused ja teenindusettevõtted olema 2011. aasta jaanuari esimesteks päevadeks varustatud piisava koguse euro sularahaga, et tagada vahetusraha olemasolu, tellimused selleks tuleb kaupmeestel pankadele esitada juba septembris.

 


«Kõige enam tuleb euroks ettevalmistusi teha kaupmeestel ning seda kolmes valdkonnas. Esiteks kauba- ja teenusehindade paralleelne näitamine, millega on juba algust tehtud. Teiseks kassa- ja kaardimaksesüsteemide eurovalmiks seadmine, kus ettevalmistused on alanud ning kolmandaks euro vahetusraha tellimine, mis algab septembris,» selgitas SEB ettevõtete panganduse valdkonna juht Allan Parik.

SEB pöördub juba augustis kõigi oma jaekaubandusega tegelevate klientide poole palvega hinnata oma euro sularaha vajadust paralleelkäibe perioodiks ehk 1.-14. jaanuarini 2011 ning esitada oma tellimused pangale septembrikuu jooksul. Tellimuse esitamise järgselt võtab pank klientidega ühendust, sõlmib vajalikud kokkulepped ning alates novembrist on pangast juba võimalik välja võtta ettetellitud vahetusraha.

«Eeldame, et paljud kliendid võtavad tellitud vahetusraha välja aasta viimastel päevadel ning oleme valmis töötama sellal täiendatud koosseisudega. Kliendid, kes ei taha jätta €-päeva ettevalmistusi viimasele hetkele, saavad vahetusraha välja võtta mugavalt juba varem,» lisas Allan Parik.

Münte saab tellida spetsiaalsete komplektidena. Kaupmees saab valida kas 111 või 198 euro väärtuses komplekti ning vajadusel tellida niimitu komplekti, kui ta vajab. Arvestada tuleb, et vastavalt eelnevate eurole üleläinud riikide kogemusele võib uue aasta esimestel päevadel olla sularaha kasutamine kuni neli korda suurem tavapärasest.

Seetõttu on kaupmehed ise hinnanud sobivaks koguseks umbes 3000 krooni ehk ligi 190 eurot ühe kassa kohta. Vahetusraha vajadus tuleks planeerida kogu kahenädalase paralleelkäibe perioodiks. Ettetellitud eurod komplekteeritakse spetsiaalselt kliendi tarbeks ja pakendi tohib avada alles pärast 1. jaanuari keskööd.

Sularaha tellimine toimub SEB pangas alates 6. septembrist internetipanga vahendusel, kuhu on kõikidele kaubandus- ja teenindusettevõtetele seatud üles spetsiaalsed vormid. Taotlusel tuleks märkida, millises vääringus sularahapakette ja milliseid kupüüre eelistatakse. Samuti millistest kontoritest soovitakse raha kätte saada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles