Eesti riigieelarve pole Euroopas enam eeskujulike seas

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Euroopa Komisjon avalikustas täna lõplikud hinnangud liikmesriikide eelarvekavadele. Eesti 2015. aasta riigieelarve on komisjoni hinnangul üldjoontes kooskõlas stabiilsuse ja kasvu pakti ennestusliku osa nõuetega ehk hindamine läbiti napilt.

Komisjoni sügisese majandusprognoosi kohaselt väheneb Eesti struktuurne eelarvepuudujääk 2015. aastal 0,1 protsendipunkti võrra 0,7protsendini SKTst.

Eesti on enda jaoks seadnud miinimumnõudest (struktuurne puudujääk 1 protsenti SKTst) oluliselt kõrgema keskpika perioodi eelarve-eesmärgi, mistõttu eespool osutatud kõrvalekalle keskpika perioodi eelarve-eesmärgist ei ohusta otseselt Eesti riigi rahanduse jätkusuutlikkust, eriti  võttes arvesse ka väga madalat võlataset ja väikest nominaalset eelarvepuudujääki (komisjoni prognoosi kohaselt 2015. aastal vastavalt 9,5 ja 0,6 protsenti SKTst).

Komisjoni hinnangu kohaselt on paktiga kooskõlas Saksamaa, Iirimaa, Luksemburgi, Madalmaade ja Slovakkia eelarvekavad.

Eesti, Läti, Sloveenia ja Soome eelarvekavad on paktiga üldiselt kooskõlas. Belgia, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Malta, Austria ja Portugali puhul on komisjoni hinnangul oht, et eelarvekava ei ole paktiga kooskõlas. Kahte viimast riikide rühma kutsub komisjon võtma riikliku eelarvemenetluse raames kasutusele meetmeid, et tagada 2015. aasta eelarve kooskõla stabiilsuse ja kasvu paktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles