EL annab Itaaliale ja Prantsusmaale eelarve korrastamisel lisaaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

Kuigi Euroopa Komisjon ei ole rahul, et Prantsusmaa ja Itaalia ei ole teinud piisavalt jõupingutusi eelarvepuudujäägi vähendamisel ja reformide tegemisel, on komisjon siiski otsustanud anda neile uueks tähtajaks järgmise kevade ja sanktsioonidest hoiduda.

«Eelistasin sanktsioone vältida, kuna see ei ole kerge,» ütles komisjoni esimees Jean-Claude Juncker ajakirjanikele, vahendab BNS.

Aga ta toonitas, et komisjoni suhtumine riikide eelarvepuudujääki jääb karmiks.

Vestluses Itaalia ja Pransusmaa liidritega tegi komisjon selgeks, et ei vaja lubadusi, vaid nende selget täitmist kindlaks tähtajaks, rõhutas Juncker.

Junckeri järeleandlikkus on tingitud kartusest, et euroala majandusseisak võib levida üle maailma. Euroala majanduskasv on nullilähedane, seda kummitavad deflatsioonioht ja suur tööpuudus. Komisjoni seisukoht ei rõõmusta Saksamaad, mis ei ole Prantsusmaa ja Itaalia reformitempoga rahul.

Muu hulgas on Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) soovitanud eelarvereeglite rikkumisse paindlikumalt suhtuda, et vältida uut majandussurutist.

Prantsusmaa kavandab järgmise aasta eelarvepuudujäägiks 4,3 protsenti, mis on tunduvalt üle lubatud 3 protsendi ja rikub EL-ile antud lubadusi.

Komisjoni sakslasest volinik Günther Oettinger on Prantsusmaad üsna teravalt kritiseerinud eelarvereeglite rikkumise ja reformide aegluse pärast. Ta rõhutas, et ei ole otstarbekas anda ajapikendust, kui vastutasuks ei astuta selgeid ja konkreetseid samme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles