Analüütikud kahtlevad Junckeri investeerimisfondis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker esitles kolmapäeval Strabourghis Euroopa Parlamendile komisjoni plaani majanduse elavdamiseks.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker esitles kolmapäeval Strabourghis Euroopa Parlamendile komisjoni plaani majanduse elavdamiseks. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni värske president Jean-Claude Juncker esitles kolmapäeval Strasbourgis Euroopa Parlamendile komisjoni plaani majanduse elavdamiseks. Kava keskmeks on Euroopa strateegiliste investeeringute fond, mida finantsspetsialistid hakkasid juba varem nimetama Junckeri investeerimisfondiks. Analüütikud kahtlevad, kas fondil õnnestub kavandatud summat kokku saada.

Fondi algkapital saab olema 21 miljardit eurot, sellest 16 miljardit võetakse Euroopa Liidu eelarvest, viis miljardit lisab Euroopa Investeerimispank. Ülejäänud raha 315 miljoni suurusesse fondi loodetakse saada laenuturult, aga ka pensionifondidelt, kindlustuskompaniidelt ja teistelt institutsionaalsetelt investoritelt.

Juncker kutsus üles ka valitsusi projekte rahastama. Euroopa eelarvereeglite järgi ei lisandu uus investeerimisinstrument eelarvekuludesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles