Soome elektroonikafirma rajab Tallinna teist tehast

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reimaxi endine tehas Tallinnas Mustamäel.
Reimaxi endine tehas Tallinnas Mustamäel. Foto: Reimax Electronics

Soome elektroonikaseadmete ja juhtmeköidiste tootja Reimax Electronics OY kavatseb Suur-Sõjamäele rajada oma teise tootmisüksuse Tallinnas. Ettevõte juhi sõnul plaanitakse investeerida kuni neli miljonit eurot ja anda tööd kuni 40 inimesele.

Reimax ostis ära Suur-Sõjamäel paikneva amortiseerunud 2000 ruutmeetrise tootmishoone ning plaanib selle renoveerida ning vajadusel ka laiendada. «Praegu seame alles plaane. Vaatame kas saame olemasoleva pinnaga hakkama või tuleb juurde ehitada,» rääkis Reimax Electronicsi tegevjuht Reijo Laine. «Järgmisel aastal on juba plaanid selgemad.»

Reimax plaanib uude tehasesse investeerida mitu miljonit. «Kui kõik kulu hulka arvestada, kinnisvara ost, renoveerimine ja muu, on investeering 2-3 miljoni euro ringis. Ütleme, et vahemikus 2-4 miljonit,» ütles Laine.

Uude tehasesse kavatseb ettevõte Laine sõnul tuua osa töökohti Soomest, kuid osa on täiesti uued töökohad. «Kokku saab tööd 10-40 inimest, olenevalt sellest, kas tuleb laiendus või ei,» ütles ta.

Reimaxil on Tallinnas olnud elektroonikaseadmete ja juhtmeköidiste koostetehas 2005. aastast alates, kui soomlased ostsid ära Eesti kaablikoostefirma A-Kaabel. Laine sõnul jätkab Mustamäel asuv esimene tehas samuti tootmist, sealse toodangu üleviimist uude tehasesse pole ettevõttel plaanis. Suur-Sõjamäe tehase toodang saab olema sama, mis Mustamäe tehaselgi: juhtmeköidised ja elektroonikaplokid.

2013. aasta majandusaruande kohaselt oli Reimaxi Eesti tütarettevõtte käive 4,4 miljonit eurot ja see andis tööd 46 inimesele.

Laine sõnul on küll ka Eestis tunda tootmise kallinemist, kuid Soomega võrreldes on see ikkagi odavam. «Eesti konkurentsivõime on palju parem kui Soomel, mitte ainult tootmiskulude poolest, vaid ka paljude muude asjade poolest,» rääkis ta. «Võiks ju panna tootmise püsti mõnel kaugemal ja odavamal maal, aga seal tuleb juba väga palju muid probleeme. Eesti kasuks räägib ka geograafiline lähedus — see on pea-aegu Soomes, vaid meri vahel, kui nii võib öelda, ainult et palju konkurentsivõimelisem.»

Reimaxi tegevjuht märkis, et teise tehase Tallinnasse ehitamise peamine põhjus pole Soome majanduse praegune kehv seis. «See laienemine tuleneb meie pikaajalisest strateegilisest plaanist,» ütles ta. «Samas, Soome praegune olukord pole kiita: on jäädud samale tasemele mis 2007-2008 kriisi järel. Endiselt on lama

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles