Rain Lõhmust pangasaladuse kaotamise plaan väga ei häiri

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV üks omanikke Rain Lõhmus.
LHV üks omanikke Rain Lõhmus. Foto: Andres Teiss

Šveitsis elav LHV üks omanikest Rain Lõhmus ütles pangasaladuse kaotamise ehk pangaandmete maksuametite vahelise jagamise plaani kohta, et teda häirib rohkem seda võimaldav tehnoloogia areng.

«Mulle teeb rohkem muret krüptograafiaekspert Philip Zimmermani poolt sõnastatud reegel: tänu tehnoloogia arengule kahekordistub arvutite võimekus meid jälgida iga 18 kuu tagant,» ütles Lõhmus. «Täpsemalt leviv ideoloogia, et seda võimalust tuleb tingimata ka ära kasutada. Maksuametite temaatika on ainult  üks selle trendi peegeldustest, mõni aeg tagasi poleks see lihtsalt tehniliselt võimalik olnud.»

Ta lisas, et andmeid haldavad alati inimesed ja inimesed pole kunagi perfektsed. «Muus osas see konkreetne plaan mind väga ei häirigi,» nentis ta.

Euroopa rahandus- ja majandusasjade nõukogu Ecofin jõudis kokkuleppele nn Euroopa FATCA kehtestamisel oktoobris toimunud nõupidamisel. Finantsinfo vahetamisega on nõustunud 51 OECD liikmesriiki, kaasa arvatud tuntud maksuparadiisid nagu Šveits, Liechtenstein, Briti Neitsisaared ja Kaimanisaared.

Kokkuleppe kohaselt hakkavad riikide maksuhaldurid vahetama teavet kõikide mittemaksuresidentide finantskontode (näiteks tavaline pangakonto, väärtpaberikonto, kindlustusleping) kohta finantsasutustes (krediidiasutus, investeerimisfond, kindlustusselts). Andmeid hakatakse edastama 2017. aasta septembrist. Aruba, Austria ja Šveits peaksid ühinema aasta hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles