Sõjakõmin lõi Ukraina laenukulud lakke

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetuspunkt Kiievis.
Valuutavahetuspunkt Kiievis. Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Hirm Ukraina hapra relvarahu katkemise pärast seadis taas kahtluse alla riigi maksevõime.

Valitsuse pressiesindaja süüdistas eile Moskvat raskes relvastuses transportööride saatmises üle Ukraina idapiiri, vahendab Financial Times. Uudise peale sööstsid riigi laenukulud kõigi aegade rekordkõrgustesse.

2017. aastal lunastamisele kuuluvate Ukraina riigivõlakirjade hind kukkus kivina ning paiskas tootlused 18,6 protsendi peale. 2015. aasta tähtajaga võlakirjade tootlused ületasid aga 27 protsendi taseme.

Riigirahanduse ohtliku seisu tõttu prognoositakse Ukrainale tänavuseks enam kui seitsme protsendilist majanduslangust.

Hiljuti vihjas reitinguagentuur Moody’s võimalusele, et Ukraina on tuleval aastal sunnitud katkestama rahvusvaheliste laenude maksed. Sellisel juhul tõuseks riigivõla ja SKT suhe üle 60 protsendi, misläbi rakenduks varajase maksmise klausel Venemaalt enne kriisi saadud kolme miljardi dollari suuruse laenu osas.

Kui Venemaa nõuab võla varasemat tagasimaksmist, võivad seda teha ka teised. Moody’se hinnangul tekiks siis likviidsuskriisi ja maksekatkestuste oht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles