Töölepingu seadus lubab vanaema enda eest tööle saata

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökohana võib kokku leppida ka plannet Maa
Töökohana võib kokku leppida ka plannet Maa Foto: SCANPIX

Kui on olemas eelnev kokkulepe, lubab töölepingu seadus enda eest tööle saata ka mõne sõbra või sugulase.

2009. aastal vastu võetud töölepingu seadus on väga paindlik, kinnitas Tööõigusabi AS juhataja Heli Raidve Eesti konverentsi- ja koolituskesksuse korraldatud Eesti Personalitöötajate Visioonikonverentsil «Muutused personalijuhtimises 2015. aastal.»

Selleks peab sõlmima tööandjaga kokkuleppe ning töötajate registrisse kantakse inimene, kellega on sõlmitud tööleping. Kui maksuamet avastab tööd tegemas Jüri või Mari, kellega pole töölepingut sõlmitud, on asjad korras, kui ta on ära toodud asendajana kellegi teise töölepingus, kelle eest on tööjõumaksud tasutud.

Viimased viis aastat kehtinud töölepingu seadus on väga paindlik ka muus osas. Näiteks on kasulik välja tuua tööülesanded, kuid ametinimetuse kirjapanek töölepingusse ei ole enam kohustuslik.

Seadus eeldab ka, et töötamise koht lepitakse kokku kohaliku omavalitsuse täpsusega. Samas ei ole seaduse silmis midagi valesti, kui töökohana on kirja pandud planeet Maa. «Sellisel juhul aga töölähetust ei ole ja töötaja võib ka igal ajal väita, et ta oli oma töökohas,» selgitas Raidve.

Teoreetiliselt võib lahtiseks jätta ka töötasu. «Praktikas on see aga väga ohtlik. Sellisel juhul tuleb maksta töötasu nii palju, kui saavad analoogset tööd tegevad isikud kas samas ettevõttes või teistes sarnastes ettevõtetes,» toonitas Raidve. 

Samuti ei ole vaja töölepingusse kirja panna töö aega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles