Maksuekspert: Eestis tuleks tõsta kapitalimakse

, Majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ettevõtjate maksukoormust tööjõule tuleb vähendada, isegi kui see tähendab ettevõtete tulumaksu taastamist, leidis KPMG maksunduse juht Joel Zernask

«Kahtlemata on oluline, et madalama sissetulekuga inimeste maksukoormust vähendataks. Toetan selleks otstarbeks maksuvaba miinimumi tõstmist. Kindlasti peaks see olema vähemalt miinimumpalga tasemel, aga miks mitte ka kõrgem,» ütles Zernask.

Sellega tagatakse ka nii-öelda tulumaksu astmelisus, ilma vajaduseta kehtestada erinevaid maksumäärasid tulude lõikes.

«Leian, et astmeline tulumaks ei toeta riigi arengut pikemas perspektiivis, sest see tabab kõige valusamalt nö jõukamat keskklassi, kes on ühiskondlikult aktiivne ja panustab reeglina riigi arengusse tervikuna väga palju. Jõukamad inimesed optimeerivad oma maksud nagunii ära ning neid tegelikult astmeline tulumaks üldiselt ülemäära ei puuduta,» ütles ta Keskerakonna plaani kohta kehtestada astmeline tulumaks.

Zernask leiab, et ettevõtjate kulutusi tööjõule tuleb vähendada, nt tööjõumaksude langetamise kaudu. Eesti edasine areng sõltub Eesti võimest luua ja eksportida innovaatilisi ja kõrge lisandväärtusega kaupu ja teenused, mitte enam odavast allhanketootmisest, mis majanduse 10-20 aastat tagasi jalule aitasid.

«See aga on väga tööjõumahukas protsess. Samas kapital on täna odavam kui kunagi varem. Seega on Eesti edasiseks arenguks vaja muuta tööjõu- ja kapitalimaksude omavahelist osakaalu, langetades tööjõumakse ja tõstes vajadusel kapitalimakse. Kui tööjõumaksude langetamiseks on vaja (taas)kehtestada traditsiooniline ettevõtte tulumaksusüsteem (atraktiivse maksumääraga, mitte üle 15 protsendi), siis tuleks ka seda võimalust tõsiselt kaaluda,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles