Eesti liitub Eurocontroli lennuohutuse konventsiooniga

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujuhtimiskeskus Tallinna lennujaamas.
Lennujuhtimiskeskus Tallinna lennujaamas. Foto: Egert Kamenik

Majandus- ja taristuminister Urve Palo kirjutas täna Brüsselis alla kahele protokollile, mis võimaldab Eestil liituda lennuliikluse ohutuse koostööd käsitleva rahvusvahelise Eurocontroli konventsiooniga.

Eurocontroliga ühinemise kasu seisneb vabas ligipääsus teenustele ja infole, mis on seotud Eurocontroli tegevusega näiteks lennuvoogude planeerimisel, lennuinfo jagamisel jms, teatas majandusministeerium. Liitumine annab Eestile võimaluse olla kaasatud tsiviillennundust korraldavatesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse ning olla rahvusvaheliselt teistele riikidele võrdne koostööpartner.

«See võimaldab keskselt tegeleda Euroopa lennuliikluse tänaste ja homsete väljakutsetega. Teada on, et lennuliiklus eeldatavalt kahekordistub aastaks 2030 ja ennetavalt tuleb leida lahendused, et ka tulevikus oleks tagatud lennunduse ohutus, väheneks lendude hilinemised ja oleks maandatud keskkonnariskid,» ütles Palo.

Lisaks laienevad ministeeriumi teatel Eesti ettevõtete võimalused osaleda Eurocontroli hangetes, Eesti elanikele avaneb võimalus kandideerida õppe- ja ametikohtadele lennunduse valdkonnas maailma tippkompetentsi koondavas organisatsioonis ning anda oma panus kogu lennuliikluse korraldamise kaasajastamiseks Euroopas.

Konventsiooni ja selle alusel ellu kutsutud organisatsiooni Eurocontrol eesmärk on koordineerida riikide, lennuliiklusteenistuste ning tsiviil- ja militaarasutuste püüdlusi parandada Euroopa lennutranspordisektori üleüldist võimekust, aidates kaasa Euroopa lennuliikluse sujuvusele, ohutusele ja efektiivsusele. Lisaks abistab Eurocontrol Euroopa Komisjoni lennuliiklusreeglite ühtlustamisel.

Ühinemisel saab Eestist Eurocontroli 41. liikmesriik. Praegu on Eesti Eurocontroliga lepingulistes suhetes. Ühinemise seaduse eelnõu ratifitseerib riigikogu. Ühinemine jõustub plaanitavalt 1. jaanuaril 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles