Juhtivad majandused on kaotanud 54 miljonit töökohta

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ILO juht Guy Ryder on mures kasvava tööpuuduse pärast.
ILO juht Guy Ryder on mures kasvava tööpuuduse pärast. Foto: WITT / SIPA

Maailma 20 juhtivast tööstusriigist (G20) on 2007. aastast alates kadunud 54 miljonit töökohta, rääkis Soome ajalehele Helsinkin Sanomat rahvusvahelise tööorganisatsiooni ILO juht Guy Ryder.

«Töötus on maailmas rekordilisel tasemel,» ütles Soomet külastav Ryder. Peamine süüdlane on 2008. aasta finantskriis, mis esiteks lisas töötute arvu ja teiseks ajas tööturult eemale inimesi, kes on kaotanud usu töö leidmise võimalikkusse.

Eriti murettekitavaks peab Ryder aga tõika, et majanduskasv ei lisa enam samamoodi töökohti nagu varem. «Praegu, kui räägime juba maailmamajanduse toibumisest, kasvab töökohtade arvu tekkinud auk üha edasi, selle asemel et hakata koomale tõmbuma,» ütles ta.

Arenenud majandusega riikides võib töökohtade vähenemise taga olla enamatki kui lühiajaline trend. Hiljuti Soomes tehtud uuringu kohaselt on ligi kolmandik töökohti ohus arvutite lisandumise tõttu, samas kui USAs tehtud uuringu kohaselt on pooled tööstuses kunagi olemas olnud töökohad langenud ohvriks just IT arengule.

Teisest küljest on tehnoloogia areng alati lisanud töökohti. Ryderi sõnul on nüüd tähtis küsimus, et kas seekordne tehnoloogiline murrang on seda laadi, et töö, töökoht muutub tulevikus pigem harulduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles